Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Ez a teendő, hogy ne hízzon el változókorban

kategória: Elhízás, Öregedés, Táplálkozás

Menopauza után lelassul a szervezet anyagcseréje, ezért gyakori, hogy azok nők is elkezdenek hízni, akiknek korábban nem voltak súlyproblémáik. A szakértők szerint azonban az étrend nem túl drasztikus megváltoztatásával elkerülhető a hízás.


Amikor egy nő szembesül a menopauza kellemetlen tüneteivel, többek között a plusz kilók megjelenésével, többnyire fogyókúrába kezd. A bevitt kalóriák általános csökkentése azonban nemigen hoz hosszú távú sikert, mivel nagyon nehéz betartani. A Pittsburgh Egyetem kutatói 500 menopauzás nő diétáját követték nyomon négy éven át, hogy lássák, milyen stratégiák válnak be a legjobban.

A résztvevők egy részének egyszerűen kevesebb kalóriabevitelt javasoltak, ők elhagyták az édességeket és a sült gyorsételeket, valamint kevesebb cukros üdítőt ittak, és ritkábban jártak étterembe. A többi résztvevőnek azonban több zöldséget és gyümölcsöt javasoltak, úgy, hogy kevesebb húst és tejterméket egyenek.

Az eredmények szerint fél év elteltével ugyan mindkét csoport sikeresen fogyott, hosszú távon, négy év elteltével azonban a második csoport volt sikeresebb. "Nemcsak a motiváció mérséklődik, miután valaki lefogyott, hanem vannak pszichológiai és élettani változások is. Többek között csökken a szervezet nyugalmi anyagcseréje, és nő az étvággyal összefüggő hormonok szintje. Emiatt több jutalomra vágyik a szervezet, és nagyobb az evés utáni vágy is" - magyarázta dr. Bethany Barone Gibbs, a tanulmány szerzője.

A szakértők azt is hozzátették, hogy a második típusú diéta könnyebben betartható, mivel nem okoz drasztikus változást az étrendben. A tanulmány a Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics oldalain jelent meg.

Animáció: HáziPatika.com

2012.09.11 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Befolyásolható szexuális potenciák

Jó lenne, ha erotikus vágyainkat, szexuális képességeinket, a gyönyör adását és fogadását nem befolyásolná idősebb korunkban sem a feszített munka, idegeskedéseink, stresszes óráink, fájdalmaink, örömeink, vagy egy szimpla közlekedési dugóval járó nyűg.

tovább

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések