Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Miért veszélyes a szemre a tűzijáték?

kategória: Gondolta volna?, Szemészet

A védőszemüveg viselése megóvhat a tűzijátékok okozta leggyakoribb szemsérülésektől - állítják amerikai szakértők. A legfrissebb kutatási adatok szerint a tűzijátékok felrobbanásakor keletkező törmelék több veszélyt rejt magában, mint a kilövés. A szaruhártya felületén keletkező apró sérüléseket leggyakrabban a felrobbanó tűzijátékokból származó törmelékek okozzák.

"A tűzijátékok használatakor keletkezett sérülések leggyakrabban a szemet veszélyeztetik - mondta Vanessa Alphonse, a Virginiai Műszaki Egyetem és a Wake Forest Egyetem kutatója. - Évente közel kétezer ilyen baleset történik, és bár sokak szerint a kilövéskor és robbanáskor keletkező nyomás a felelős a sérülésekért, erre egyáltalán nincs meggyőző bizonyíték."

A vizsgálatok során a tudósok megvizsgálták, hogy a robbanás okozta túlnyomás, vagy a keletkező törmelék okolható-e inkább a szemsérülések kialakulásáért. A kutatók emberi holttestekből származó szemeket tettek ki összesen 18 robbanásnak három különböző távolságról 10 gramm puskapor felhasználásával.

A robbanásokból származó szemsérüléseket egyértelműen az apró, homokszerű törmelékdarabok okozták. Bár a szemen belüli nyomás a robbanástól mért távolság csökkentésével nőtt, a sérülések kialakulásának esélye még a legkisebb távolság esetén is elhanyagolható volt.

A tudósok szerint a mostani kutatási eredmények tudatában sokkal hatékonyabban lehet majd megelőzni a tűzijátékok üzemeltetése során keletkező szemsérüléseket. A témáról bővebben a Journal of the American Medical Association című orvosi szaklapban lehet olvasni.

2012.12.30 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

Szent-Györgyi Albert napi tíz gramm feletti C-vitamin bevitelét sem tartotta túlzottnak. Szerinte a C-vitamint a sóhoz hasonlóan kellene árusítani.


Szponzorált hirdetések