Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Amivel a kánikula fenyeget

kategória: Egészség nyáron

A hőmérséklet emelkedésével egyre nő a hőártalmak kockázata is. "Ha a melegben végzett testmozgásról beszélünk, senki sem legyőzhetetlen: szélsőséges esetekben, illetve ha az illető nem jut időben orvosi segítséghez, hosszú távú károsodás vagy akár halál is bekövetkezhet" - állítja Brendon McDermott, a Tennessee Egyetem sportoktatója.

A meleggel összefüggő leggyakoribb megbetegedések közé tartozik például a terhelés okozta hőguta, amely akkor következik be, amikor a test maghőmérséklete meghaladja a 40 Celsius fokot. Tünetei: görcsök és zavarodottság, hányinger, hányás, fejfájás és szédülés. Gyanúja esetén azonnal kérjünk orvosi segítséget.

A hőkimerülés kevésbé súlyos, ettől függetlenül ezt is komolyan kell venni. Folyadék- vagy nátriumvesztés következtében alakul ki. Tünetei: a koordináció hiánya, szédülés vagy ájulás, fejfájás, hányinger és makacs izomgörcsök. A beteget azonnal hűvös, árnyékos helyre kell vinni, és felpolcolt lábbal pihentetni kell, sok folyadék fogyasztása mellett.

A testmozgás alatt, illetve után erős fájdalommal és hosszan megmaradó izomgörcsökkel járó hőgörcsöt víz fogyasztásával, pihenéssel, nyújtógyakorlatokkal és magas nátriumtartalmú élelmiszerek fogyasztásával kezelik.

A szakértők azt javasolják, hogy a nagy melegben testedzést végző emberek hagyjanak elég időt az akklimatizálódásra. A testmozgás időtartamának, intenzitásának fokozatos beállításához akár két hétre is szükség lehet. Ezenkívül tartsanak szüneteket a gyakorlatok között, igyanak eleget a mozgás előtt, alatt és után, próbálják kora reggelre vagy késő estére időzíteni az edzést, amikor hűvösebb az idő, és főleg tudják, mikor kell leállni, mert láz vagy valamilyen meglévő betegség hajlamosabbá tehet a hőártalmakra.

2011.06.01 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Mozgás

Aki túlélte a csodát

Négy éve él új szívvel Aranyos István tokiói és mexikói olimpikon, magyar bajnok tornász. Visszanyert egészségét a magyar szívgyógyászok, sebészek szakmai tudásán kívül élete nagy szerelmének, a tornasportnak köszöni.

tovább

Tippek:

Szent-Györgyi Albert napi tíz gramm feletti C-vitamin bevitelét sem tartotta túlzottnak. Szerinte a C-vitamint a sóhoz hasonlóan kellene árusítani.


Szponzorált hirdetések