Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A koktélparti probléma tudományos megoldása

kategória: Neurológia

Egy zsúfolt szobában gondot okozhat, hogy egy beszélő hangjára figyeljünk. A Neuron című szakfolyóirat márciusi számában közzétett eredmények azonban megoldást nyújthatnak a tudósok által "koktélparti problémának" nevezett jelenségre.

A kutatók rájöttek, hogy az agyhullámok bizonyos formát követnek, így képesek megkülönböztetni a különböző beszélőktől érkező hangmintákat. Ez segíthet a hiperaktív zavarban, autizmusban vagy demenciában szenvedő betegeknek is."Hallásunk az érzékelés szintjén nem a forrás távolsága alapján különbözteti meg a hangokat. Agyunk minden beérkező zajt feldolgoz - mondta dr. Charles Schroeder, a Columbia Egyetem pszichiátriai tanszékének munkatársa. - Eredményeink megerősítik ezt, illetve első bizonyítékul szolgálnak arra, hogy az agy bizonyos területei kizárólagosan megmutatják a végbemenő szűrés folyamatát egyes beszédhelyzetekben."

A vizsgálat során sebészeti úton kezelt epilepsziás betegek agyi aktivitását mérték, miközben természetes beszédhelyzetet idéző mondatokat intéztek hozzájuk. Dr. Schroeder és dr. Elana Zion a New York-i, a Marylandi és a Hillside-Long Island Zsidó Egyetem munkatársaival együtt kétféle hatást különböztetett meg. A hallásközpontban és annak környékén az agyhullámok a páciensek által figyelemmel kísért és mellőzött beszélgetést is tükrözték, ám előbbihez nagyobb amplitúdójú hullámok társultak. Az agy "magasabb rendű feldolgozó részeiben", tehát a nyelvi és a figyelemkontrolláló területeken csak annak a beszédnek mutatkozott hatása, melyre a páciensek odafigyeltek, míg a mellőzött szavak nem idéztek elő semmit. A szelektív, magasabb rendű reprezentáció folyamatosan újradefiniálódott, ahogy a mondat kibontakozott.

"A legtöbb tanulmányban egyszerű, nem természetes ingerekkel kutatták a koktélparti problémát. Csipogással vagy tőmondatokkal azonban nem adható vissza a jelenség lényege, ezért mi a hétköznapi beszédet hívtuk segítségül. Eredményeink befolyásolják a jövőbeni vizsgálatokat is, hiszen remélhetőleg előtérbe fog kerülni a természetes beszéd. A kiterjedt agyi aktivitás mérése pedig epilepsziás betegeknél példátlan lehetőséget nyújt az agyi aktivitási térkép elkészítéséhez egereknél, illetve más emlősöknél olyan emberinek hitt produktumok hatásának mérésére, mint a nyelv vagy a zene" - mondta el még dr. Schroeder.

2013.03.18 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Rajtam már csak a félhomály segít

A korosodó nők pontosan értik miről szól ez a mondat. Úgy érzik, hogy a "tünde fény" csak a fiataloknak kedvez. Jó megvilágításban ugyanis minden redő, ránc, folt, bőrhiba bosszantóan látványos. Tenni kell valamit, hogy emiatt ne kelljen sötétben élni.

tovább

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések