Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Testünk jelzi, ha baj van

kategória: Gondolta volna?

Testünk kiváló kommunikátor, és az üzenetei gyakran teljesen világosak: a kivörösödött bőr azt jelenti, hogy túl sokat voltunk a napon, a korgó gyomor pedig azt, hogy kifogytunk a tápanyagból. Más figyelmeztető jelek azonban nem feltétlenül ilyen egyértelműek. Íme néhány:

Megrövidült szemöldök
Jelentése: Pajzsmirigy-rendellenesség
Tartsunk egy ceruzát függőlegesen a szemünk külső sarkához; ha a szemöldökünk nem éri el a ceruzát, lehetséges, hogy valamilyen pajzsmirigy-rendellenességben szenvedünk. A pajzsmirigyhormonok egyik funkciója az, hogy szabályozza a sejtek pótlódását. Ha a pajzsmirigyhormonok szintje eltér a normálistól, a hatás szinte összes sejtünkön észrevehető, szőrtüszőinket is beleértve.

Mi a teendő? Vérvizsgálattal kimutatható a hormonok koncentrációja. Ha alacsony, vényre kapható gyógyszerekkel helyreállítható a normális szint.

Hosszú gyűrűsujj
Jelentése: A csontízületi gyulladás megnövekedett kockázata
Az Arthritis and Rheumatism szaklap 2008-as tanulmánya szerint azokban a nőkben, akiknek a gyűrűsujja hosszabb, mint a mutatóujja, kétszer nagyobb valószínűséggel fordul elő a csontízületi gyulladás. A kutatók nem tudják, mi okozza az összefüggést, de valószínűleg az anyaméhben bekövetkező tesztoszteron-behatással lehet kapcsolatban.

Mi a teendő? Túlsúly esetén a testsúly csupán öt százalékának leadása csökkentheti a térd csontízületi gyulladásának kockázatát.

Sárga köröm
Jelentése: Cukorbetegség
Az elszíneződött köröm egyszerű fertőzésre utalhat, de ha valaki emellett gyakran jár vécére, állandóan vizet iszik, és kimerültnek érzi magát, elképzelhető, hogy a cukorbetegség a ludas. Az állapot következtében a glükóz a köröm kollagénfehérjéihez kötődik, ami színüket rózsaszínről sárgára változtatja.

Mi a teendő? Forduljon orvoshoz, és végeztessen diabétesz vizsgálatot. Ha pozitív, életmódbeli változtatások és gyógyszerek kombinációjával kordában tarthatja a betegséget.

Vastag, sötét arc- vagy testszőrzet
Jelentése: Policisztás ovárium szindróma (PCOS)
Sok nőnek van néhány szőrszála a felső ajka felett, de ha erős, sötét szőrszálak bukkannak elő szokatlan helyeken, például az állon, az orcán, a mellkason, a hason vagy a háton, az a PCOS-sel összefüggő hormonális egyensúlyzavart mutathatja.

Mi a teendő? Orvos ellenőrizheti a hormonszintet vérvizsgálattal. Életmódbeli változtatásokkal és hormonszabályozó gyógyszerekkel csökkenteni lehet a tüneteket és meg lehet előzni a szövődményeket.

2011.09.09 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Kinek jár a közgyógyellátás?

Bárki kerülhet olyan helyzetbe, hogy maga vagy családtagja részére segítséget kell kérni a gyógyszerköltségek, vagy egyéb, az egészség helyreállításával kapcsolatos kiadások fedezésére. Ennek egyik módja a közgyógyellátási igazolvány. Ismerjük meg!

tovább

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább


Szponzorált hirdetések