Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Ha bízik benne, hosszú életű lehet

kategória: Öregedés

Minél nyitottabb és optimistább valaki, annál tovább élhet - ezt egy friss kutatás erősíti meg. A kutatók szerint az olyan személyiségjegyek, mint a nyitottság, az optimizmus, a könnyedség és a vidámság, a tevékeny természettel együtt jelentős mértékben hozzájárulhatnak a hosszú élethez. Már csak "jó gének" kellenek.

Nir Barzilai, az Albert Einstein Orvostudományi Egyetem kutatója arról számolt be, hogy amikor megkezdték kutatásukat a százévesekkel, azt várták, hogy hosszú életük titka a fukarság és a makacsság lesz. A 243 százéves vizsgálata során azonban kiderült, hogy olyan tulajdonságaik vannak, amelyek egyértelműen pozitív életszemléletre utalnak.

Az egyetem kutatási programjának keretében több mint 500, kilencvenöt éven felüli askenázi zsidó embert és 700 gyermekét vizsgálják. A kelet-európai zsidók e kis alcsoportja genetikailag nagyon hasonló. Az ő génjeik elemzésével próbálják kideríteni, miért élnek közülük néhányan olyan hosszú ideig.

A populáció korábbi vizsgálatai más genetikai tényezőket mutattak ki hosszú életük magyarázatára. Ezek közé tartoztak például a sejtregenerálódás mechanizmusaival kapcsolatos gének. Egy másik kutatásból pedig az derült ki, hogy ezek a nagy kort megért emberek nem feltétlenül követnek egészségesebb szokásokat, mint az általános népesség: dohányoznak, fogyasztanak alkoholt, és ugyanolyan egészségtelenül étkeznek, mint bárki más.

Miért érdemes a személyiséget vizsgálni? A szerénység vagy a nyitottság szintje a kutatók szerint mögöttes genetikai mechanizmusokból ered, amelyek az egészségi állapotot is befolyásolhatják. A vizsgálat során ezért egy személyiségtesztet végeztek a 243 idős alannyal. Az eredmények azt mutatták, hogy a többségük nyitott, optimista és könnyed személyiség. A nevetést életük fontos részének tartják, és kiterjedt társas kapcsolatokat ápolnak. Nyíltan kifejezik érzelmeiket, nem fojtják magukba. A vizsgált csoport ráadásul alacsonyabb pontszámot ért el a neurotikus személyiséget vizsgáló tesztben, továbbá lelkiismeretesebbnek mutatkoztak, mint az amerikai populáció reprezentatív mintája.

Az Aging májusi számában megjelent tanulmány szerzői ugyanakkor hozzátették, egyes eredmények arra utalnak, hogy a személyiségünk 70 és 100 éves kor között megváltozhat, ezért nem lehet tudni, hogy a vizsgált időseket egész életükben ezek a személyiségjegyek jellemezték-e. Ennek ellenére a mostani eredmények arra utalnak, hogy a százévesek ugyanolyan személyiségjegyeket mutatnak, és a személyiség e genetikai alapú aspektusai jelentős szerepet játszhatnak a jó egészségben és a kivételesen hosszú életben.

2012.06.04 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Agykarbantartás

Bámulattal hallgatjuk sok idős tudós előadását, tanúi lehetünk szellemi frissességüknek, miközben tudjuk, hogy 30-40 éves kor után szellemi teljesítőképességünk hanyatlani kezd. Hogyan lehetséges mégis a gondolkodás és tanulás, emlékezés frissen tartása?

tovább

50plusz.hu Fórum

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések