Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Nincs olimpia dopping nélkül?

kategória: Gondolta volna?, Gyógyszerészet

A doppingolás tulajdonképpen egyidős magával az olimpiával, mindig is részét képezte az olimpiai játékoknak, de a gyógyszerek nem jelentettek problémát, ezek csak az utóbbi időben kerültek az előtérbe. A szakértők szerint akkoriban is ugyanaz váltotta ki a szélsőségeket, ami a mai sportolókat ráveszi a doppingolásra: a győzelem feltétlen vágya.

Az ókori bajnokok még nyers herét is képesek voltak rágcsálni - igaz, akkoriban ez a férfiasság jelének is számított. Az első újkori olimpián 1896-ban az olimpikonok nyugodtan szedtek gyógyszereket és serkentőszereket. Bevett orvosi szokásnak számított a sztrichnin, a kokain és az alkohol a fájdalom és a kimerültség csillapítására. Ugyanazokat a gyógyszereket szedhették, amelyeket az átlagemberek, mert annak idején úgy tekintettek az élsportolókra, mint alapvetően átlagemberekre, akik valamiben egy kicsit jobbak.

Manapság az a különbség, hogy a gyógyszerek biztonságosabbak, rejtettebbek és sokkal kifinomultabbak. Ráadásul a csalás minősítése is sokat változott. Az élsportolók megítélésének változásával a gyógyszerekkel és serkentőszerekkel kapcsolatos elvárások is módosultak. A sportban használt gyógyszereket először azért kifogásolták, mert aggasztó hatást gyakoroltak a sportolók egészségére. A fordulópontot valószínűleg a dán kerékpározó, Knud Enemark Jensen halála jelentette az 1960-as olimpián, aki vélhetően amfetaminnal doppingolt. Ettől kezdve egyre erőteljesebb harcot folytattak a doppingolás ellen, és a tesztelési módszerek is gyors fejlődésnek indultak.

A serkentőszerek és a szteroidok egyre biztosabb kimutatásával az 1970-es és 80-as években a hangsúly a vérdopping felé mozdult el. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság 1986-ban betiltotta ugyan a vérdoppingot, de csak a 2000-es sydney-i olimpiára tudtak kifejleszteni olyan szűrést, amely kimutatta a tiltott módszert. A mai modern eszközöknek és módszereknek köszönhetően a londoni olimpián már alig 24 óra leforgása alatt 400 vérmintát tudnak kielemezni több mint 240 tiltott anyagra. A szakértők ennek ellenére úgy vélik, a csalás folyamatos továbbfejlesztése miatt ezt a versenyt soha nem lehet megnyerni.

2012.08.10 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Mozgás

A fizikailag passzív életmód lehetséges következményei

A rendszeres testmozgás csökkenteni az öregedéssel együtt járó kedvezőtlen élettani változások nagy részét, és ezzel nem csak az életminőség javul, hanem az időskorban jelentkező bizonyos betegségek is kivédhetők, megelőzhetők.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések