Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Így születik az ötlet

kategória: Pszichológia

A Kalifornia Egyetem (Los Angeles) munkatársai arra világítottak rá, hogyan terjed agyunkon belül egy ötlet: a folyamatban kiemelt szerepet tölt be a fali és a halántéklebeny közötti kapcsolat, illetve a kéreg hátsó-középső része. Mindenki számára ismerős érzés, amikor egy probléma megoldása hirtelen megfogan agyunkban, vagyis feldereng egy ötlet. Matthew Lieberman és professzor munkatársai az agy különböző régióinak kapcsolatát tanulmányozták az ilyenfajta ötletek terjedésében. A Psychological Science következő számában megjelenő tanulmány alapvetően befolyásolhatja a reklámozási szokásokat, az egészségügyi felvilágosító akciókat, csakúgy, mint a tanítási módszereket.

A vizsgálat előtt nem volt ismert, hogy mely agyterületek jeleskednek az ötleteket közvetítő kommunikációban, azonban ezt most sikerült feltérképezni. A következő lépés annak tanulmányozása lesz, hogy mely ötletek képesek sikeresen megragadni, és tovaterjedni. Jelen vizsgálatba 19 egyetemistát vontak be (átlagéletkor 21 év), akiknél funkcionális mágneses rezonancia vizsgálatot végeztek, miközben 24 fikciós televíziós bejátszás képeit látták vagy hangjait hallották. Ezek témái: egy egykori szépségkirálynő, akinek lánya anyja pályáját követné; spanyol szappanopera egy fiatal nőről és kapcsolatairól; egy valóságshow, melyben a résztvevők vad vidékeken átutazva versenyt futnak egymással; egy műsor tinédzser vámpírokról és vérfarkasokról; illetve egy maffiacsaládon belüli barátságok és rivalizálások. A bejátszások gyakorlatilag az amerikai televíziós gyakorlatban megfelelő pilotnak feletek meg, ami egy demó műsor, és ez alapján döntik el, hogy az anyagból valóban sorozat legyen-e.

A résztvevőknek dönteniük kellett, hogy ajánlanák-e a műsort a producereknek - erről videodokumentáció is készült. 79 másik egyetemista tesztalany ugyanakkor a producer szerepét töltötte be. Ők már a korábbi vélemények ismeretében látták a kisfilmeket. A kutatók kimutatták, hogy a jobb meggyőzőkészségű bírálóknál nagyobb aktivitást mutatott a fali és a halántéklebeny közötti kapcsolat. Ugyanakkor a rossz meggyőző készség mellett a producerben a saját pozitív bírálatra nagyobb aktivitást mutatott a szóban forgó régió, mint negatív esetben. A agyban érintett hálózatban a funkcionális mágneses rezonancia szerint szintén fontos szerep jutott az agy középső részén lévő régiónak is.

2013.07.18 00:02:00

forrás: MedipressSzponzorált hirdetések