Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Az ölelés előnyei - és veszélyei

kategória: Gondolta volna?, Neurológia

Szeretteink megölelése a kötődés fokozása mellett számos egyéb fizikai előnnyel is jár - derült ki egy nemrég megjelent tanulmányból. A Bécsi Egyetem kutatói kimutatták, hogy amikor megöleljük egy barátunkat, oxitocin hormon szabadul fel a véráramba, csökkenti a vérnyomást, oldja a stresszt és a szorongást, sőt még a memóriát is javítja. Persze ehhez meg kell válogatnunk, kit ölelünk meg, mert ha egy kevésbé jó ismerőst ölelünk meg udvariasságból, azzal éppen ellenkező hatást érünk el.

Az agyalapi mirigyben termelődő oxitocin főként a kötődést, a szociális viselkedést és a szülő-gyerek, valamint a házastársak közötti kötelék erősítéséről ismert. Az oxitocin megemelkedett szintjét mutatták ki például a jól működő kapcsolatokban élő partnerekben. Nők esetében a szülés és a szoptatás során is termelődik, hogy fokozza az anya és a csecsemő kötődését. Az ölelés a személyiséget is meglágyíthatja. A kutatók szerint az, aki gyakran öleli meg szeretteit, idővel egyre empatikusabbá válik.

Jürgen Sandkühler neurofiziológus azonban azt is hozzátette, hogy ezek a kedvező hatások csak akkor érvényesülnek, ha az emberek bíznak egymásban, ha az érzések kölcsönösek, és a felek ennek megfelelő jelzéseket adnak. "Ha az emberek nem ismerik egymást, vagy az ölelést nem kívánja mindkét fél, a pozitív hatások elvesznek" - állítja Sandkühler. Amikor ugyanis nem kívánt ölelést kapunk egy idegentől, vagy akár egy ismerősünktől, a hormon nem szabadul fel, és megnő a szorongás szintje. Ez pedig színtiszta stresszhez vezethet, mert ezzel figyelmen kívül hagytuk normális távolságtartó viselkedésünket. Ilyen esetekben a kortizol stresszhormon szabadul fel.

Jürgen Sandkühler ezért óva int a világszerte terjedő "ingyen ölelés" kampánytól, melynek keretében a résztvevők nyilvános helyeken ölelgetnek idegen embereket. "Csak akkor érvényesülhet a jótékony hatás, ha az ölelés mindkét résztvevője tisztában van azzal, hogy ártalmatlan szórakozásról van szó" - magyarázta a kutató. Ha nem így történik, valamelyikük érzelmi teherként vagy stresszként élheti meg az ölelést.

2013.01.27 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Mozgás

6 kérdés - a bankkártyáról, külföldön

Régen az ember könnyen meg tudta jegyezni, hol van a városban az a két-három ATM, amelyet rövid buszozással meg tud közelíteni otthonról, ha hirtelen készpénz szűkébe kerülne. Még viccesebb volt, ha a bankkártyáját vásárlásra akarta használni.

tovább

Tippek:

Ellenőrizze rendszeresen vérnyomását, mert a magas vérnyomás a látást is veszélyeztetheti.


Szponzorált hirdetések