Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Csökkenthető a kemoterápia nem kívánatos hatása

kategória: Daganatos betegségek

A Leuveni Katolikus Egyetem (Belgium) tudósai sikeresen támasztották alá feltételezéseiket, miszerint a vérerek normalizálása hatékonyabbá teheti a tumoros betegek kemoterápiás kezelését, és csökkenti a káros mellékhatások mértékét is.


A daganatos betegségekben alkalmazott kemoterápia hatékonyságát nagymértékben befolyásolja, hogy a szerek miként képesek a cél helyére jutni. A daganatok a szokványostól alakilag és szerkezetileg eltérő ereket alakítanak ki, és ez nagymértékben korlátozza a hatásfokot. A kemoterápia másik korlátját az jelenti, hogy ezek a sejtmérgek az egészséges szerveket is károsítják, így akár szív- vagy veseelégtelenséget is okozhatnak.

Max Mazzone és munkacsoportja régóta foglalkozik az oxigénszint érzékelést szolgáló a PHD2 nevű molekulával. Korábban daganatokban kimutatták, hogy a PHD2 aktivitásának csökkenése szabályosabb ereződésben nyilvánul meg. Most egérkísérletes modellben bizonyították, hogy a PHD2 gátlása a szabályosabb érszerveződés mellett segíti a daganatellenes anyag célba érését és hatékonyságát.

Megállapították továbbá, hogy ugyanolyan mértékű hatás kifejtéséhez alacsonyabb gyógyszer-koncentráció is elegendő. Emellett szintén előnyt jelent, hogy a PHD2 gátlásával számos antioxidáns hatású enzim megnövekedett aktivitást mutat, ami a káros hatás semlegesítéséhez járul hozzá.

Animáció: HáziPatika.com

2012.08.23 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Szembetegek gondozása

Megszámlálhatatlanul sok szembeteg él és dolgozik köztünk úgy, hogy a mindennapjait elkísérő betegségéről csak akkor szerzünk tudomást, ha elmondja nekünk. Hogyan segíthetünk nekik a mindennapokban?

tovább

Tippek:

Amikor úgy enne valamit, valójában sokszor csak szomjas. Bármily furcsán hangzik, az embereket gyakran megtéveszti hiányérzetük. Először mindig kezdje ivással, és figyelje, valóban éhes-e még. A hideg gyümölcsteát ajánljuk szomjoltónak.

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések