Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Hogyan állunk át téli időszámításra? Alvásproblémákkal?

kategória: Alternatív medicina, Alvászavar

A szervezetünkben működő belső óra képes felülírni a mechanikus és digitális szerkezeteket, ezért nem megy mindenkinél zökkenőmentesen a nyári időszámításból való átállás - vagy fordítva.

Az alvás-ébrenlét váltakozása ugyanis egy úgynevezett cirkadián ritmust ír le. Sokáig vita tárgya volt, hogy mi szabályozza ezt a ritmust. Több kísérletet végeztek, amelyek során a vizsgálatban résztvevő személyeket hónapokon keresztül elzárták a külső környezet ingereitől, mint a napfénytől, tv-től, telefontól stb. Ebből kiderült, hogy alapvetően a "belső óra" a szervezetünkben, az, ami a cirkadián ritmust szabályozza, de ezt a külső tényezők nagymértékben befolyásolják, a mesterségesen meghatározott 24 órás napokhoz igazítják.

Ezeket külső időtagoló tényezőknek, német nevük alapján "Zeitgeber"-eknek nevezzük. Ha az alvás-ébrenlét megszokott ritmusát valami megzavarja, akkor alakulnak ki a cirkadián ritmuszavaroknak nevezett alvásproblémák.
Az alvást zavaró tényezők között jól ismert az "időzóna váltás szindróma". Ha repülőgéppel utazunk több időzónán át, akkor megérkezésünk után gyakran kell pár nap, mire "magunkhoz térünk". Az óraátállítás az ehhez hasonló módon okozhat alvászavarokat, vagyis a cirkadián ritmusunk zavart szenved - egyrészt a napfelkelte és napnyugta hirtelen más időpontban történő jelentkezése, illetve a megszokotthoz képest egy órával eltolódott alvás-ébrenlét ciklus miatt. A szervezetünk általában csodálatos módon tud alkalmazkodni a fokozatosan bekövetkező változásokhoz. Azonban ha valamilyen hirtelen változás következik be a külső tényezőkben, akkor az átmeneti, ritkább esetben tartós alvásproblémát okozhat. Ezek a külső hatások a téli időszámítás kezdetén nem okoznak különösebb problémát, de a legújabb kutatások azt mutatják, hogy a nyári időszámítás kezdetén megnövekszik a balesetek, szívinfarktusok száma, s a szervezetünk alkalmazkodása jó pár napba, esetleg hetekbe telhet - olvasható a Pihent Agyúak Társaságának (www.pihentagyuak.hu ) közleményében.

A belső órát azonban nem csak külső tényezők állíthatják el. 55 év felett gyakran előfordul, hogy szervezetünkben bekövetkező változások miatt az alvás-ébrenlét ritmusunk működésében zavarok lépnek fel. Szerencsére ma már létezik olyan megoldás, amely a hagyományos altatókkal szemben nem "kupán" vág minket, hanem a belső óra működését állítja be. Ezért ha alvásproblémákat észlel, azokat mindenképpen beszélje meg háziorvosával! - hívja fel a figyelmet a júniusban alakult Pihent Agyúak Társasága, és egyben szemléletváltást sürgetnek az alvással kapcsolatos gondolkodásban, hiszen a magyar felnőttek 60 százaléka ismerte be, hogy az elmúlt 12 hónapban volt problémája az alvással.

Tudományos oldalról megközelítve a dolgot a kutatók véleménye megoszlik arról, hogy okoz-e az óraátállítást alvászavart, vagy nem. Egyrészt úgy gondolják, hogy legalább 3 óra időeltolódás szükséges ahhoz, hogy a napi ritmusunk zavart szenvedjen, másrészt az őszi óraátállítás egy 25 órás napot eredményez, amely közelít a külső időtagoló tényezők által nem befolyásolt, belső óránk által meghatározott naphoz.

2009.10.23 17:14:56

forrás: HáziPatika.com


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Aláírás a betegágy szélén

Orvosi beavatkozás, kórházi kezelés előtt ma már megszokott, hogy a kezelőorvos néhány papírral keresi fel betegét. Miről döntünk, mit is írunk alá ilyenkor?

tovább

Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább


Szponzorált hirdetések