Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Hipnózissal gyógyítják a bélpanaszokat

kategória: Pszichológia

A hipnoterápia segíthet legyőzni az IBS tüneteit - erre a következtetésre jutottak a Göteborgi Egyetem Sahlgrenska Akadémiájának kutatói. Javasolták a hipnoterápia bevetését a betegség legsúlyosabb formájától szenvedők esetében.

Az irritábilis bél szindróma, vagyis az IBS gyakori betegség. Hasi fájdalmakat, diszkomfortot, rendellenes bélmozgásokat, puffadást és felfúvódást okoz. A legfrissebb adatok szerint a svéd lakosság 10-15 százalékát érinti valamilyen mértékben. Az okok egyelőre ismeretlenek, és nincs rá hatásos gyógymód sem. A kutatásról a Science Daily számolt be.

Az egyetem kutatásaiból kiderült, hogy a hipnózist alkalmazó pszichológiai kezelések hatásosan szabadítják meg a betegeket a kellemetlenségektől. A kísérleteket egy szakdolgozathoz végezték el, mely javaslatot tett a hipnózis klinikai alkalmazására. "Több különböző kutatás is kimutatta, hogy a hipnózis segít, akkor is, ha nem speciális központban végzik el. A kezelés javít a bélrendszer működésén és az életminőségen. A betegek is nagyon elégedettek voltak. Az anyagi források felhasználása szempontjából is igen kedvező megoldást jelent" - mondta el Perjohan Lindfors, az egyetem végzős hallgatója.

2013.01.06 00:02:00

forrás: MedipressSzponzorált hirdetések