Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Higany a táplálékláncban!

kategória: Táplálkozás

Évente több ezer tonnányi higanygőz szabadul fel a fosszilis energiahordozók elégetése során. A kutatók szerint az oxidálódott higany idővel visszakerülhet a földfelszínre az esővel és a hóval, a baktériumok pedig metil-higannyá alakítják, amely könnyedén bekerül a vízi ökoszisztémába, és ezáltal a táplálékláncba.

A tanulmányt vezető Seth Lyman, a Washington Bothell Egyetem munkatársa szerint a légkörbe kerülő higany jelentős része később a forrásától távol csapódik le: "hiába kerül a levegőbe a túlsó felén, ugyanúgy a mi hátsó kertünkben is lecsapódhat. Ez attól függ, hogy miként szállítódik, milyen kémiai átalakuláson megy át, és hogyan kerül vissza a felszínre". Az ázsiai szénégetésekből felszabaduló higany például többször is körbejárhatja a bolygót, mielőtt oxidálódna és visszakerülne a földfelszínre. Néhány területen, köztük a délnyugat-amerikai térségben speciális éghajlati körülmények uralkodnak: emiatt a terület több oxidálódott higanyt "kap" a felső légkörből.

A Nature című folyóiratban közölt tanulmány készítői olyan adatokat elemeztek, amelyeket kutató-repülőgépekről gyűjtöttek be tavaly október és november során az észak-amerikai és az európai területek felett. A szakemberek egy olyan szerkezetet használtak, amely képes kimutatni az elemi és az oxidálódott higanyt ugyanabban a levegőmintában. A szerkezet két és fél percenként olvasta le az értékeket az 5,8-7 kilométeres magasságban. A repülőgép számos alkalommal olyan levegőáramlatokkal találkozott, amelyek a sztratoszférából vagy közvetlenül alóla érkeztek.

Az eredmények szerint az elemi higany oxidálódott higannyá alakul a felső légkörben: maga a folyamat azonban még nem tisztázott. Annyi biztos, hogy, ha bekövetkezik, akkor a higany a csapadékkal vagy a felszíni légáramlatokkal együtt visszakerülhet a Földre. "A felső légkör egyfajta kémiai reaktorként viselkedik: még alkalmasabbá teszi a higanyt arra, hogy beegye magát az ökoszisztémába" - magyarázta a szakember.

2011.12.25 00:02:00

forrás: MTI


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

A vashiány ellensúlyozására együnk sok száraz lencsét, babot, borsót, zabpelyhet, sovány marhahúst, teljes kiőrlésű lisztből készült és rozskenyeret, véres hurkát.


Szponzorált hirdetések