Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Injekció a szívizom pusztulása ellen

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek

Egy zselészerű injekciót alkalmazva regenerálták a szív elpusztult szöveteit a Kalifornia Egyetem (San Diego) munkatársai  sertésekkel végzett kísérleteikben. A kutatók reményei szerint a Science Translational Medicine februári számában bemutatott módszer egy nap az emberi gyógyászatban is segíthet.


Sertéseken az infarktust követően szívbe juttatott injekció megakadályozta az izomszövet pusztulását, ezzel szabva gátat a szívelégtelenség felé vezető folyamatnak. A gél gyakorlatilag állványként szolgál az újonnan képződő izomrostok számára, ugyanis szívrohamban a természetes tokozat elpusztul. A Dr. Karen L. Christman és munkatársai fejlesztette módszer nem csupán az új sejtpopuláció megmaradását segíti elő, hanem hozzájárul új erek létrejöttéhez, és az őssejtek bevándorlásához is.


A sertésszívből kivont gél jól tolerálható anyagból készült, ami azt jelenti, hogy más fajokban sem kelt immunválaszt. Mindazonáltal amennyiben a szer kereskedelmi forgalomba kerül, az új fejlesztés már nem sertésszövetet használ fel, annak ellenére, hogy betegek milliói élnek úgy, hogy szervezetük sertésekből származó szövetet tartalmaz - például szívbillentyűt, de sertésbélből készülnek érpótló, ínpótló, ízületi szalagpótló anyagok is.

Animáció: HáziPatika.com

2013.02.27 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Felfekvés

A felfekvés (latinul: decubitus) igen nagy fájdalommal járó szövetkárosodás, amely jellemzően hosszasan ágyban fekvő, keveset vagy alig mozgó betegeknél alakul ki. Hogyan előzhető meg és mit tehetünk, ha már kialakult?

tovább

Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább


Szponzorált hirdetések