Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Injekció a szívizom pusztulása ellen

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek

Egy zselészerű injekciót alkalmazva regenerálták a szív elpusztult szöveteit a Kalifornia Egyetem (San Diego) munkatársai  sertésekkel végzett kísérleteikben. A kutatók reményei szerint a Science Translational Medicine februári számában bemutatott módszer egy nap az emberi gyógyászatban is segíthet.


Sertéseken az infarktust követően szívbe juttatott injekció megakadályozta az izomszövet pusztulását, ezzel szabva gátat a szívelégtelenség felé vezető folyamatnak. A gél gyakorlatilag állványként szolgál az újonnan képződő izomrostok számára, ugyanis szívrohamban a természetes tokozat elpusztul. A Dr. Karen L. Christman és munkatársai fejlesztette módszer nem csupán az új sejtpopuláció megmaradását segíti elő, hanem hozzájárul új erek létrejöttéhez, és az őssejtek bevándorlásához is.


A sertésszívből kivont gél jól tolerálható anyagból készült, ami azt jelenti, hogy más fajokban sem kelt immunválaszt. Mindazonáltal amennyiben a szer kereskedelmi forgalomba kerül, az új fejlesztés már nem sertésszövetet használ fel, annak ellenére, hogy betegek milliói élnek úgy, hogy szervezetük sertésekből származó szövetet tartalmaz - például szívbillentyűt, de sertésbélből készülnek érpótló, ínpótló, ízületi szalagpótló anyagok is.

Animáció: HáziPatika.com

2013.02.27 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Alkonyodik

A pszichés rendellenességek egy része kifejezetten az időskorhoz kapcsolódik. A zavarok gyakran az életkor sajátos nyomásainak következtében alakulnak ki, másszor egyéni traumatikus élmények, vagy biológiai rendellenességek húzódnak meg mögöttük.

tovább

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések