Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Hibás készülék miatt újraelemzik a hosszú élet génmintázatát kereső tanulmányt

kategória: Genetika, Öregedés

Újraelemzik adataikat a kutatók, akik három hete arról számoltak be, hogy meghatározták a génmintázatot, amely minden korábbinál nagyobb pontossággal mondja meg, megéri-e valaki a 100. születésnapját - jelent meg a Science tudományos magazin legfrissebb számában.

A korábban közölt tanulmányban a szerzők azt állították, hogy genetikai markerek vizsgálatával 77 százalékos pontossággal meg tudták állapítani, mely géncsoportok érkeztek az elemzésre 100 év fölötti emberektől.
Csütörtöki nyilatkozatukban azonban Paola Sebastini és Thomas T. Perls, a Bostoni Egyetem kutatói bejelentették, hogy tudomásukra jutott a tanulmányhoz használt genetikai elemző berendezés egy részének hibája, amellyel a génelemzés 7 százaléka készült, valamint a genetikai minták sokszorozásának 27 százaléka.
Mint elismerték, "ez a hiba téves genotipizáláshoz vezethetett" a minták egy részénél.

A kutatók több mint ezer százéves vagy afeletti embert vizsgáltak meg, majd a mintákat 1200 más személy génjeivel vetették össze, hogy a teljes emberi genetikai állományra, a genomra kiterjedő társítási tanulmány segítségével olyan génekre bukkanjanak, melyek gyakran fordulnak elő a magas korú embereknél.
A kutatás során 150 gén 19 mintázatát azonosították, ezek 77 százalékos biztonsággal szolgálnak információval arról, hogy ki érhet meg rendkívül magas kort.
Napjainkban minden hatezer emberből egy éri meg századik születésnapját, a 110-iket pedig hétmillióból egy.

2010.07.27 00:02:00

forrás: MTI


50plusz.hu Fórum

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább


Szponzorált hirdetések