Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Sokat javít az esélyeken a tükrözés

kategória: Daganatos betegségek

A vastagbéltükrözés csökkentheti az előrehaladott vastagbéldaganat kialakulásának kockázatát - ezt mutatja a legújabb kutatás. Az átlagos kockázati csoportban a vastagbéltükrözés az új, késői stádiumú vastagbéldaganatok, köztük a vastagbél jobb oldalán kialakuló, nehezen kimutatható daganatok 70 százalékkal alacsonyabb kockázatával hozható összefüggésbe.


Bár a vastagbéltükrözés elterjedt szűrési módszer a vastagbéldaganat ellen, egyelőre nem sok kutatás bizonyította, hogy hatékonyan csökkenti a vastagbéldaganat okozta halálozások gyakoriságát. "Vastagbéltükrözéssel a bal és a jobb oldali vastagbéldaganatokat egyaránt ki lehet mutatni még az előtt, hogy előrehaladott állapotba kerülnének" - jelentette ki az Annals of Internal Medicine márciusi számában megjelent tanulmány szerzője, dr. Chyke Doubeni, a Pennsylvania Egyetem munkatársa.

A több mint ezer, 55 és 85 év közötti, átlagos kockázatnak kitett személy orvosi adatainak elemzésével készült kutatásból az is kiderült, hogy a kevésbé költséges részleges vastagbéltükrözés (szigmoidoszkópia) is az előrehaladott daganatok jelentősen csökkent kockázatával hozható összefüggésbe a vastagbél nagy részén, a jobb oldalt kivéve. A vizsgálat ugyanakkor nem bizonyította azt, hogy a vastagbéltükrözés vagy a részleges vastagbéltükrözés hatékonyabb lenne, mint az egyszerűbb és sokkal olcsóbb széklet okkult-vér teszt, ami otthon is elvégezhető. "Hathatós bizonyítékok utalnak az évente elvégzett széklet okkult-vér teszt hatékonyságára, ezért jelenlegi ismereteink alapján semmi nem indokolja, hogy ha egy beteg évente aláveti magát a székletvizsgálatnak, átváltson a vastagbéltükrözésre" - összegezte Doubeni doktor.

Az Amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) ajánlása szerint minden 50 és 75 év közötti embernek a következő három módszer valamelyikével érdemes szűrnie a vastagbéldaganatot: évente végzett széklet okkult-vér teszttel, ötévente végzett szigmoidoszkópiával háromévente végzett széklet okkult-vér teszttel kombinálva, illetve tízévente végzett vastagbéltükrözéssel. Doubeni doktor azt javasolja, végeztessünk széklet okkult-vér vizsgálatot minden évben a születésnapunk környékén.

Animáció: HáziPatika.com

2013.03.09 00:02:00

forrás: Medipress


50plusz.hu Fórum

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább


Szponzorált hirdetések