Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Hetven-nyolcvanévesen vagyunk a legboldogabbak

kategória: Öregedés

A köznapi hiedelemmel ellentétben a fiatalság elmúlásával nemhogy nem érnek véget "legjobb éveink", idősebb korban éppenséggel egyre növekszik a megelégedettség és az optimizmus - írta a The Daily Telegraph brit napilap online kiadása. Lewis Wolpert, a University College London professzora Nagyon jól nézel ki (You're Looking Very Well) címmel megjelent könyvében azt ecseteli, hogy az emberek tizenévesen általában és átlagos mértékben boldogok, majd húszas éveikben is, ezt követően azonban visszaesik megelégedettségük foka, miközben karrierjüket építik és próbálják eltartani családjukat.

A felelősség súlya csak akkor csökken, amikor az érettség felerősíti azt a képességünket, hogy élvezni tudjuk a dolgokat, és összpontosíthatunk is rájuk. Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) közzétett, 341 ezer ember bevonásával lefolytatott tanulmányból az derült ki, hogy az emberek a negyvenes éveik végétől ismét fokozatosan elégedettebbek lesznek, és ez a megelégedettség 85 évesen tetőzik.

A jó egészség és a biztonságot nyújtó bevétel "nagyon fontos" tényezők voltak az időseknél az elégedettség megítélésében - mutatott rá Andrew Steptoe, a University College London pszichológusa. Kutatások arra is fényt derítettek, hogy az öregedéssel együtt jár ugyan néhány képesség romlása, ám több más képesség, például a nyelvi kifejezésé vagy a döntéshozásé javul, ahogy az agy érettebbé válik. Pszichológusok úgy vélik, hogy idősebb korban jobban megválogatjuk, mivel és hogyan töltjük el időnket, többet fordítunk olyan dolgokra, amelyeket kedvelünk, és könnyebben zárunk ki nemszeretem dolgokat az életünkből.

2011.04.02 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Négylábú gyógyítók

Az állatokkal való együttélés, az állatok terápiás alkalmazása javítja az idős emberek életminőségét és egészségi állapotát. Miért olyan hasznos az időskori háziállattartás? Mit adhatnak a négylábú "doktorok"?

tovább

Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább


Szponzorált hirdetések