Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Szemölcsirtás: tapasszal vagy fagyasztással?

kategória: Bőrgyógyászat

A szemölcs igen gyakori, fertőző, nem ritkán fájdalmakkal járó bőrelváltozás, mellyel évente közel kétmillió ember fordul orvoshoz. Annak ellenére, hogy a legtöbb szemölcsfajta mindenféle kezelés nélkül elmúlik magától, sokan orvosi segítséget kérnek eltávolításához, hogy minél előbb megszabaduljanak a kellemetlen fájdalomtól, vagy azért, mert a szemölcs akadályozza őket megszokott életvitelükben, például a sportolásban.

A York Egyetem kutatói Sarah Cockayne vezetésével két elterjedt szemölcsirtó eljárást hasonlítottak össze: a szakemberek által nyújtott kezelést, mely során folyékony nitrogén segítségével tulajdonképpen lefagyasztják a szemölcsöt, illetve a szalicilsavval való kezelést, melyet a beteg maga is el tud végezni otthon.

Az összesen 240 kísérleti alany nagyjából fele-fele arányban alkalmazta a fenti két módszer valamelyikét. Az elsőt alkalmazók egy tíz másodperces fagyasztást követően a szokásos szakszerű orvosi ellátást kapták, fertőtlenítéssel és kötözéssel, az otthoni kezelést választók pedig naponta egyszer alkalmazták a szalicilsavas eljárást, maximum nyolc héten át.

Négy, illetve hat hónap elteltével ellenőrizték mindkét csoport tagjait. Azt tapasztalták, hogy a kétféle kezelés hatékonysága között semmilyen különbség nem mutatkozott, ellenben költséghatékonyság szempontjából egyértelműen az otthoni kezelés nyert. Az eredmények egyéb szempontok - mint a kor vagy a korábban előforduló szemölcsök - figyelembevételekor sem változtak, de csak a talpon előforduló szemölcsökre voltak érvényesek, a kézen vagy máshol találhatókra nem.

2011.10.11 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Gyógyító fürdők

Úgy érzi, hogy jót tenne sajgó vállainak, fájós derekának vagy végtagjainak, ha gyógyfürdőben kezeltethetné magát? Beszéljen orvosával! Cikkünkből megtudhatja, mi tartozik ehhez az ellátási formához.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések