Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Szemölcsirtás: tapasszal vagy fagyasztással?

kategória: Bőrgyógyászat

A szemölcs igen gyakori, fertőző, nem ritkán fájdalmakkal járó bőrelváltozás, mellyel évente közel kétmillió ember fordul orvoshoz. Annak ellenére, hogy a legtöbb szemölcsfajta mindenféle kezelés nélkül elmúlik magától, sokan orvosi segítséget kérnek eltávolításához, hogy minél előbb megszabaduljanak a kellemetlen fájdalomtól, vagy azért, mert a szemölcs akadályozza őket megszokott életvitelükben, például a sportolásban.

A York Egyetem kutatói Sarah Cockayne vezetésével két elterjedt szemölcsirtó eljárást hasonlítottak össze: a szakemberek által nyújtott kezelést, mely során folyékony nitrogén segítségével tulajdonképpen lefagyasztják a szemölcsöt, illetve a szalicilsavval való kezelést, melyet a beteg maga is el tud végezni otthon.

Az összesen 240 kísérleti alany nagyjából fele-fele arányban alkalmazta a fenti két módszer valamelyikét. Az elsőt alkalmazók egy tíz másodperces fagyasztást követően a szokásos szakszerű orvosi ellátást kapták, fertőtlenítéssel és kötözéssel, az otthoni kezelést választók pedig naponta egyszer alkalmazták a szalicilsavas eljárást, maximum nyolc héten át.

Négy, illetve hat hónap elteltével ellenőrizték mindkét csoport tagjait. Azt tapasztalták, hogy a kétféle kezelés hatékonysága között semmilyen különbség nem mutatkozott, ellenben költséghatékonyság szempontjából egyértelműen az otthoni kezelés nyert. Az eredmények egyéb szempontok - mint a kor vagy a korábban előforduló szemölcsök - figyelembevételekor sem változtak, de csak a talpon előforduló szemölcsökre voltak érvényesek, a kézen vagy máshol találhatókra nem.

2011.10.11 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Szembetegek gondozása

Megszámlálhatatlanul sok szembeteg él és dolgozik köztünk úgy, hogy a mindennapjait elkísérő betegségéről csak akkor szerzünk tudomást, ha elmondja nekünk. Hogyan segíthetünk nekik a mindennapokban?

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések