Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Miért véd az edzés a szívrohamtól?

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek

A legújabb kutatások szerint heti három óra megerőltető edzés akár 22 százalékkal is csökkentheti a férfiak szívrohamra való hajlamát. A Harvard Közegészségügyi Egyetem tudósai szerint ez a jótékony hatás 38 százalékban annak köszönhető, hogy a rendszeres testmozgás jelentősen javítja a jó, azaz a nagy sűrűségű lipoprotein (HDL) koleszterin értékeket.

A szakértők 1239 férfi egészségügyi állapotát és testmozgási szokásait kísérték figyelemmel. A koleszterinszint rendszeres ellenőrzésén kívül gyulladásra és inzulinérzékenységre utaló biomarkereket is kerestek.

"Természetesen a szív- és érrendszeri betegségek rizikófaktorai sokkal inkább jellemzőek voltak a betegek csoportjára, mint a kontroll csoportra - ismertette az eredményt Andrea Chomistek, a kutatásban részt vevő egyik szakértő. - A nem végzetes kimenetelű szívrohamon átesett vagy koronáriás szívbetegségben elhunyt betegek szervezetében minden esetben kevesebb volt a jó koleszterin, és több a rossz (LDL), valamint nagyobb eséllyel szenvedtek magas vérnyomásban és cukorbetegségben, mint a kontroll csoport tagjai."

2011.10.18 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

6 jó tanács, hogy ne legyen megbélyegzett

A mentális betegségekkel élőkkel kapcsolatban gyakoriak a sztereotípiák. Ez a torzult megítélés erősen negatív hatással van rájuk. Szégyen és fájdalmas teher sújtja őket. Mit jelent megbélyegzettnek lenni, hogyan lehet ezzel élni?

tovább

Tippek:

A fájdalomcsillapítás orvosi szakértelmet igényel, és elfedhet fontos tüneteket, ezért szomszédtól, ismerőstől csak abban az esetben fogadjon el ajánlott gyógyszert, ha ismeri, és orvosa egyetértésével használta már!

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések