Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Heten haltak meg az elmúlt héten H1N1 miatt

kategória: Fertőző betegségek, Influenza (világ)járvány, Nátha-influenza

Az év ötödik hetében hasonló volt az influenzaszerű megbetegedések száma, mint az előző héten. A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint a 2010. február 1-7. közötti héten az országban körülbelül 15 300 fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

Médiatár főoldal
videó

Így halt meg H1N1-ben a 21 éves kismama

Így halt meg H1N1-ben a 21 éves kismama
Hét halálesetet hoztak összefüggésbe a vírussal. Közülük ketten a tárgyhéten hunytak el, további öt, a 3. illetve a 4. héten meghalt betegekre vonatkozó információk utólagosan kerültek az Országos Epidemiológiai Központ nyilvántartásába. A meghaltak életkora 34-72 év között alakult, négy beteg a 30-59 évesek csoportjába tartozott, három beteg pedig 60 éven felüli volt. A hét közül öt beteg krónikus alapbetegsége miatt minősült az influenza szempontjából fokozottan veszélyeztetettnek (ketten krónikus légzőszervi betegség mellett fennálló diabetes és egyéb betegségek, ketten malignus betegség, egy fő pedig diabetes miatt). Egy 55 éves betegnél csupán az elhízás jelentett kockázati tényezőt, a hetedik beteg, egy 34 éves egészségügyi dolgozó esetében kockázati tényezőre a jelentés írásáig nem derült fény.
Az influenza A(H1N1)v fertőzéssel összefüggésbe hozható halálesetek száma 119-re emelkedett.

Hat területen (Fejér, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Vas és Zala megye) emelkedett, kilenc területen csökkent, a fennmaradó öt területen nem változott az influenzaszerű megbetegedések előfordulási gyakorisága az előző héthez viszonyítva. Azon megyék közül, ahol nőtt a betegek száma, Somogy, Vas és Zala megye érdemes kiemelésre: 30 százalékkal többen keresték fel háziorvosukat influenzás panaszok miatt, mint a 4. héten.

Az influenza-aktivitás Pest megyében magas, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében mérsékelt, tizenhét megyében és Budapesten alacsonynak minősíthető.

Az 5. naptári héten orvoshoz fordulók több, mint egynegyede gyermek volt. A betegek 21,8 százaléka a 15-24 éves fiatalok, 17,7 százalékuk a 25-34 évesek közül került ki. A 35-59 évesek aránya 24,2 százalék, míg a 60 éven felülieké 7,2 százalék volt.

A 2010. év 5. hetében influenza, illetve influenzaszerű megbetegedés miatt 236 főt vettek fel kórházba, 20 fő részesült intenzív ellátásban és 16 főnél vált szükségessé gépi lélegeztetés. A kórházi felvételek száma 25 százalékkal, az intenzív ellátást igénylő betegeké 40 százalékkal, míg a gépi lélegeztetést igénylő betegek száma 30 százalékkal csökkent az előző hetihez viszonyítva.

A kórházba utalt betegek 31 százaléka gyermek, 13 százaléka 15-29 éves fiatal volt, 38 százalék a 30-64 évesek, míg 18 százalék a 65 éven felüliek korcsoportjába tartozott. A kórházi felvételek gyakorisága változatlanul az 5 éven aluliak között volt a legmagasabb.

A légúti kórokozók előfordulásában az utóbbi hetekben tapasztalt influenzavírus dominancia csökkenése megállt, a mintavételezésre felkért orvosok által beküldött mintákban a héten azonosított légúti kórokozók között egyértelműen az influenza A vírus volt túlsúlyban.

Videó, animáció: HáziPatika.com

2010.02.12 00:02:00

forrás: MedipressSzponzorált hirdetések