Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Hetedhét Játékmúzeum nyílik Székesfehérváron

kategória: Programajánló

Hetedhét Játékmúzeum címmel Moskovszky Éva egyedülálló játékgyűjteményét és Réber László grafikus, könyv- és mesekönyv-illusztrátor munkáit bemutató állandó kiállítás nyílik május 11-én Székesfehérváron a Hiemer-Font-Caraffa épületegyüttes tavaly felújított szárnyában. A "házfoglalót" nagyszabású gyermekfesztivál keretében rendezik meg.

Moskovszky Éva (1924-2010) 4-5 ezer darabból álló páratlan, eddig a jelenleginél valamivel szűkösebb helyen bemutatott játékkollekciója új, méltó otthont kapott, és kiegészült Réber László humorosan kedves grafikáinak gyűjteményével. A Hetedhét Játékmúzeum látnivalói, a 74 enteriőrben megjelenő, számtalan karaktert megtestesítő babák, az eredetihez hűen megformált míves bútorok, használati tárgyak, parányi porcelánok között nemcsak a kicsiknek kínálnak majd élményt, vonzóak lesznek minden korosztálynak.

Az annak idején céhes mestermunkának, asztalos mintadarabnak vagy eredetileg is játéknak készült bútorokkal berendezett szobák, apró edényekkel "felszerelt" konyhák, a kézzel festett porcelán szervizek, a különféle dísztárgyak, szobrocskák, textilek, miniatűr könyvek a XVIII-XIX. századi polgári otthonok világát idézik. "Lakóik", a többnyire porcelánfejű babák, a kornak megfelelő öltözékben és frizurával "élik a mindennapokat" az enteriőrökben: társalognak, teáznak, főznek, pólyás babát ringatnak vagy éppen beteget ápolnak.

A kiállítás betekintést enged a játékkészítés történetébe, bemutatja a XVIII-XIX. század bútortörténetét, megismertet a korabeli lakberendezési stílusokkal, ruha- és hajviselettel, tipikus használati és dísztárgyakkal, s a játékok segítségével képet ad a polgári életformáról is - mondta Nagy Veronika művészettörténész. A páratlan játékkollekciót hét évtized alatt gyűjtötte össze Moskovszky Éva és édesanyja, Auer Erzsébet. A jeles játékgyűjtő 1996-ban helyezte letétbe kincseit Székesfehérváron. A babaszobák és lakóik 1998-ban "költöztek be" előző otthonukba, a régi Megyeháza épületében megnyitott Fehérvári Babaházba, amely évente 20-25 ezer látogatót vonzott.

2012.05.08 00:02:00

forrás: MTI

Kapcsolódó hírek, érdekességek


    Tesztajánló

    Asztma-kontroll teszt

    Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


    Szponzorált hirdetések