Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

7 egészségtipp autós nyaraláshoz

kategória: Egészség nyáron

Autóval készül nyaralni? Nos, biztosan nem lesz egyedül az úton. A gazdasági válság és a növekvő munkanélküliség ellenére sem mondanak le az emberek a nyaralásról. Ha néhány órát a sztrádán kell töltenie, érdemes megszívlelni a következő egészséges jó tanácsokat.

1. Pakolja be előre az autót!

Ha nem egy kétnapos kiruccanásra készül, megspórolhat némi hátfájást azzal, ha előző este bepakol. A folyadék felgyülemlik a porckorongokban alvás közben, ezért közvetlenül felkelés után merev és érzékeny a derekunk, ezért a pakolás fájdalmas is lehet.

2. Csomagoljon előre ételt!

Egy kis úti elemózsia előrecsomagolásával a költségeinket és a kalóriabevitelt is csökkenthetjük. Érdemes olyan ételeket választani, amelyek segítenek ébernek maradni, ellensúlyozzák a fáradtságot. A teljes kiőrlésű kenyér megelőzi a kimerültséget, a borsmenta pedig sokkal egészségesebb serkentőszer, mint a kávé. Kerüljük az olajban sült, zsíros ételeket!

3. Tervezze meg a megállókat!

Fontos, hogy két-három óránkként kiszálljon az autóból, és megmozgassa tagjait. Bár repülőúton gyakoribb, autós utazás alatt is kialakulhat mélyvénás trombózis. A szüneteket érdemes az étkezések idejéhez igazítani, akkor nem kell egész úton nassolni. Még ha csak 15 percre állunk is meg, hogy bedobjunk egy maréknyi diót, a szervezetünk azt a jelet küldi az agyunknak, hogy már ettünk, ezért nem éhezünk meg 30 perccel később.

4. Állítsa be a testhelyzetét!

A vezető azzal kerülheti el a hajladozást, hogy egy kissé felfelé hajtja a belső visszapillantó tükröt. Így egyenesebben lehet ülni, miközben kinéz a hátsó ablakon.

5. Tervezzen valamilyen testmozgást a vakáció alatt!

Nem szbad teljesen félretenni a megszokott, egészséges napi rutint. Ha városnéző kirándulás a cél, a séta természetesen elegendő mozgásnak számít, de ha napozós-strandolós nyaralás a cél, jó reggel sétálni egy nagyot vagy úszni a tengerben. Érdemes letenni az autót, és bérelt kerékpáron vagy gyalog felfedezni a várost.

6. Kiránduljon!

Nincs pénze az egyiptomi piramisokra? Válassza helyettük egy-két napra a népszerű hazai kirándulóutakat. A hosszú séta valósággal kicseréli az embert.

7. Vonatozzon!

Ha van a közeledben vasútállomás, érdemes olyan úti célt választani, amely néhány órányira van az otthonától. Ez is rengeteg lehetőséget ad a nagy sétákra és a nyugodt túrázásra.

2011.07.18 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

Egészségtelen csak egy kávéval kezdeni a napot. Serkenti a gyomorsav termelését, károsítja a gyomrot, hosszabb távon akár gyomorfekélyhez is vezethet. Legalább tejet öntsünk hozzá.


Szponzorált hirdetések