Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Hét órára szüksége van a szívnek

kategória: Alvászavar, Szív- és érrendszeri betegségek

A legalább hétórás éjszaki alvás erősíti az egészséges életmód szívvédő hatásait - állítja egy hosszú távú, európai kutatás. A hétórás vagy annál hosszabb alvás 24 százalékkal csökkenti a szívroham és a szív- és érrendszeri zavarok (CVD) kockázatát - idézi a The Daily Telegraph brit napilap online kiadása a tanulmányt. Aki a többi közismert tanácsot is követi: például abbahagyja a dohányzást, kevesebb alkoholt fogyaszt, rendszeresen mozog és egészségesen étkezik, az már 83 százalékkal mérsékli a szívroham rizikóját. Az European Journal of Preventive Cardiology című szaklapban megjelent tanulmány szerint az alvás ugyanolyan fontos, mint a másik négy életmód tényező, hiszen megelőzheti a szív- és érrendszeri eredetű halálozást.

Egy holland kutatócsoport 14 ezer, a húszas éveiben járó fiatalnál vizsgálta tizenkét éven keresztül a krónikus betegségek kialakulásának esélyeit. A kutatás végére körülbelül 600 ember szenvedett szívbetegségtől, vagy esett át szélütésen, 129-en haltak meg. Az eredmények szerint azoknál, akik mind a négy életmódtanácsot követték, 57 százalékkal kevesebb volt a szív- és érrendszeri zavarok kockázata, és 67 százalékkal kisebb a valószínűsége annak, hogy szívroham áldozatává váljanak. A legalább hétórás éjszakai alvás fokozta az egészséges életmód védőhatásait, és 65 százalékkal mérsékelte a szív- és érrendszeri zavarok, 83 százalékkal pedig a szívproblémák okozta halálozás kockázatát.

"Az alvást a szív- és érrendszeri betegségek rizikócsökkentő tényezői közé kell sorolni" - mondta Monique Verschuren, a kutatás vezetője, a holland Közegészségügyi és Környezetvédelmi Intézet munkatársa. "A kutatás bebizonyította, hogy a jó éjszakai álom és a helyes életmód védi a szívet. Ám a rossz alvók ne essenek kétségbe, azt nem állítják a tudósok, hogy az álmatlan éjszakák szívbajt okoznak" - egészítette ki Doireann Maddock, a Brit Szív Alapítvány szakértője.

2013.07.08 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Unoka születik

Talán el lehet az érkező unokát képzelni. De egyet nem lehet máskor és másként, csak az unoka születése pillanatától kezdve érezni a határtalan szeretetet és örömet, amely végül is megteremti a nagyszülőt.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

A kipirosodott, kicserepesedett bőrt ne kozmetikai krémekkel, hanem gyógyszertárban kapható zsíros, glicerines kenőcsökkel kenje! Nagyon jó az egyszerű vazelin is, és olcsóbb a legújabb kozmetikai csodáknál!


Szponzorált hirdetések