Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Herpeszvírussal a daganatok ellen?

kategória: Daganatos betegségek, Gondolta volna?

Sikeresen használtak genetikailag módosított herpeszvírust daganatos betegek gyógyítására egy londoni kórházban. A "vírusterápiát" kemo- és sugárterápiával együtt alkalmazták 17 olyan betegnél, akiknél a daganatok a nyak és a fej területén alakultak ki. A terápia végén, a daganatok eltávolítása után 93 százalékuknál semmilyen rákos sejtet nem lehetett kimutatni. Két évvel később pedig a betegek 82 százaléka még életben volt.

"A csak kemo- és sugárterápiával kezelt betegek 35-55 százalékánál két éven belül újra megjelenik a betegség. Ha azonban a herpeszvírust is alkalmazzuk, ez az arány jelentősen lecsökken. Az eredmények nagyon kedvezőek, ezért mindenképpen szorgalmazni fogjuk, hogy tovább kísérletezzenek a genetikailag módosított vírusok onkológiai felhasználásával kapcsolatban" - mondta a kutatás egyik vezetője, dr. Kevin Harrington a BBC News-nak.

Az eljárás során a herpeszvírust úgy módosították, hogy az a szervezetbe juttatva csak a rákos sejteket támadja meg, az egészségeseket ne. Ráadásul hármas hatása van a betegséggel szemben: nemcsak bejut a rákos sejtekbe, ott szaporodni és pusztítani kezd, emellett pedig aktiválja a szervezet immunrendszerét is.

Dr. Allison Ross, a Cancer Research UK nevű, brit rákkutatással foglalkozó szervezet egyik vezetője szerint az elsődleges eredmények ugyan pozitívak, ám még nagyon sok vizsgálatra és kísérletre van szükség ahhoz, hogy kijelenthessék: a genetikailag módosított vírusokat fel lehet használni a halálos betegségek ellen.

Animáció: HáziPatika.com

2010.08.06 00:02:00

forrás: HáziPatika.com


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Rajtam már csak a félhomály segít

A korosodó nők pontosan értik miről szól ez a mondat. Úgy érzik, hogy a "tünde fény" csak a fiataloknak kedvez. Jó megvilágításban ugyanis minden redő, ránc, folt, bőrhiba bosszantóan látványos. Tenni kell valamit, hogy emiatt ne kelljen sötétben élni.

tovább

Tippek:

A vashiány ellensúlyozására együnk sok száraz lencsét, babot, borsót, zabpelyhet, sovány marhahúst, teljes kiőrlésű lisztből készült és rozskenyeret, véres hurkát.


Szponzorált hirdetések