Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Herpeszvírussal a daganatok ellen?

kategória: Daganatos betegségek, Gondolta volna?

Sikeresen használtak genetikailag módosított herpeszvírust daganatos betegek gyógyítására egy londoni kórházban. A "vírusterápiát" kemo- és sugárterápiával együtt alkalmazták 17 olyan betegnél, akiknél a daganatok a nyak és a fej területén alakultak ki. A terápia végén, a daganatok eltávolítása után 93 százalékuknál semmilyen rákos sejtet nem lehetett kimutatni. Két évvel később pedig a betegek 82 százaléka még életben volt.

"A csak kemo- és sugárterápiával kezelt betegek 35-55 százalékánál két éven belül újra megjelenik a betegség. Ha azonban a herpeszvírust is alkalmazzuk, ez az arány jelentősen lecsökken. Az eredmények nagyon kedvezőek, ezért mindenképpen szorgalmazni fogjuk, hogy tovább kísérletezzenek a genetikailag módosított vírusok onkológiai felhasználásával kapcsolatban" - mondta a kutatás egyik vezetője, dr. Kevin Harrington a BBC News-nak.

Az eljárás során a herpeszvírust úgy módosították, hogy az a szervezetbe juttatva csak a rákos sejteket támadja meg, az egészségeseket ne. Ráadásul hármas hatása van a betegséggel szemben: nemcsak bejut a rákos sejtekbe, ott szaporodni és pusztítani kezd, emellett pedig aktiválja a szervezet immunrendszerét is.

Dr. Allison Ross, a Cancer Research UK nevű, brit rákkutatással foglalkozó szervezet egyik vezetője szerint az elsődleges eredmények ugyan pozitívak, ám még nagyon sok vizsgálatra és kísérletre van szükség ahhoz, hogy kijelenthessék: a genetikailag módosított vírusokat fel lehet használni a halálos betegségek ellen.

Animáció: HáziPatika.com

2010.08.06 00:02:00

forrás: HáziPatika.com


Cikkajánló

Témakör: Csontritkulás

Hogy idősen se kelljen bottal járnia...

Ki ne szeretné az élete második felét is jól tölteni, aktívan, jókedvvel élvezni mindazt, amit az élete kínál? Bárki tehet a szép időskorért - legszerencsésebb, ha már évtizedekkel korábban elkezdi.

tovább

Tippek:

A fájdalomcsillapítás orvosi szakértelmet igényel, és elfedhet fontos tüneteket, ezért szomszédtól, ismerőstől csak abban az esetben fogadjon el ajánlott gyógyszert, ha ismeri, és orvosa egyetértésével használta már!


Szponzorált hirdetések