Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Herpeszvírussal a daganatok ellen?

kategória: Daganatos betegségek, Gondolta volna?

Sikeresen használtak genetikailag módosított herpeszvírust daganatos betegek gyógyítására egy londoni kórházban. A "vírusterápiát" kemo- és sugárterápiával együtt alkalmazták 17 olyan betegnél, akiknél a daganatok a nyak és a fej területén alakultak ki. A terápia végén, a daganatok eltávolítása után 93 százalékuknál semmilyen rákos sejtet nem lehetett kimutatni. Két évvel később pedig a betegek 82 százaléka még életben volt.

"A csak kemo- és sugárterápiával kezelt betegek 35-55 százalékánál két éven belül újra megjelenik a betegség. Ha azonban a herpeszvírust is alkalmazzuk, ez az arány jelentősen lecsökken. Az eredmények nagyon kedvezőek, ezért mindenképpen szorgalmazni fogjuk, hogy tovább kísérletezzenek a genetikailag módosított vírusok onkológiai felhasználásával kapcsolatban" - mondta a kutatás egyik vezetője, dr. Kevin Harrington a BBC News-nak.

Az eljárás során a herpeszvírust úgy módosították, hogy az a szervezetbe juttatva csak a rákos sejteket támadja meg, az egészségeseket ne. Ráadásul hármas hatása van a betegséggel szemben: nemcsak bejut a rákos sejtekbe, ott szaporodni és pusztítani kezd, emellett pedig aktiválja a szervezet immunrendszerét is.

Dr. Allison Ross, a Cancer Research UK nevű, brit rákkutatással foglalkozó szervezet egyik vezetője szerint az elsődleges eredmények ugyan pozitívak, ám még nagyon sok vizsgálatra és kísérletre van szükség ahhoz, hogy kijelenthessék: a genetikailag módosított vírusokat fel lehet használni a halálos betegségek ellen.

Animáció: HáziPatika.com

2010.08.06 00:02:00

forrás: HáziPatika.com


Cikkajánló

Témakör: Táplálkozás

Étrendi tanácsok időseknek

Bár "az öregség nem betegség" mondás igaz, de azért nem árt figyelembe venni az időskorban bekövetkező élettani változásokat, amikor egészséges és tápláló étrendet szeretnénk kialakítani idős családtagjainknak vagy magunknak.

tovább

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább


Szponzorált hirdetések