Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Herpeszjelző gén

kategória: Genetika

Amerikai kutatók azonosították az első olyan gént, amelynek különböző variánsai összefüggésbe hozhatók az ajakherpesz kiújulásának gyakoriságával.

A herpes simplex vírus 1-es típusával (HSV-1) való fertőzöttség a népesség legalább hetven százalékát érinti. A szervezetbe került vírusokat az immunrendszer nem távolítja el, újabb aktiválódásukig az idegvégződésekben bújnak meg.

A kiújulás szembetűnő jele a szájon vagy annak környékén megjelenő hólyagos elváltozás. "Kutatók úgy vélik, hogy a kiújulás gyakoriságát három tényező határozza meg: maga a vírus, környezeti tényezők és örökletes hajlam" - magyarázta John Kriesel, a Utahi Egyetem orvosi karának munkatársa, akinek kutatócsoportja a kiújulás gyakoriságával kapcsolatba hozható géneket kereste.

355 herpes simplex vírust hordozó és 263 azzal nem fertőzött ember genetikai állományát elemezték, és hasonlították össze a vizsgálatban. Ennek során bukkantak rá egy génre, amelynek különböző változatai vannak.

Ezek jelenléte összefüggést mutatott a vírus aktiválódásának gyakoriságával. Két génvariáns védőhatást mutatott az aktiválódással szemben, míg másik két génváltozat növelte a kiújulás kockázatát - ismertették eredményüket a kutatók. Terveik szerint a genetikai elemzést nagyobb népességcsoporton is elvégzik.

2011.12.07 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Aranyér

Essünk túl rajta!

Aranyeres panaszokkal - hozzám hasonlóan - sokan küszködnek. Kellemetlen dolog erről beszélni, de a panaszok még ennél is kínosabbak lehetnek. Le kell küzdenünk a szemérmességünket, mert van segítség - sokszor karnyújtásnyira! (x)

tovább

50plusz.hu Fórum

Tippek:

A túró igazi gyomorvédő étel, egyen belőle pár kanállal minden reggel. Különösen, ha gyomra érzékeny a savas ételekre, vagy hajlamos a gyomorfekélyre.


Szponzorált hirdetések