Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Depresszióűző étkezés

kategória: Depresszió, Táplálkozás

A legújabb kutatások előzetes vizsgálati eredményei szerint az n-3 zsírsavak és a krómtartalmú ételek fogyasztása segíthet a bipoláris depresszió kezelésében. Az első bizonyítékok arra engednek következtetni, hogy az inozitol is jótékony hatással lehet a depresszióra, de ennek bizonyítására további kutatások szükségesek. Az előzetes véletlenszerű irányított kísérletek alapján a kolin, a magnézium, a folátok és a triptofán pedig a mániás tünetek kezelésében segíthet.

A Psychotherapy and Psychosomatics című tudományos szaklap legfrissebb számában megjelent tanulmány témája az étrend és a kedélyváltozások kapcsolata, különös tekintettel a súlyos patológiás esetekre (bipoláris zavar).


A bipoláris zavar elsődleges terápiája a gyógyszeres kezelés, de sok páciens a gyógyszerek ellenére is tapasztal bizonyos tudatküszöb alatti tüneteket. Az alternatív kezelési módszerek, mint az étkezésterápia segíthetnek a maradványos tünetek enyhítésében és a gyógyszeres kezelés hatékonyságának javításában. A mostani cikk célja, hogy megvizsgálja az étkezési alapú kezelési módszerek működését és klinikai vizsgálati eredményeit, a hagyományos gyógyszeres kezelésekkel kombinálva és önmagában. A tudósok az 1960 és 2012 közti időszak angol nyelven publikált humán kutatásait vették vizsgálat alá a Medline segítségével, melyek során az n-3, a króm, az inozitol, a kolin, a magnézium, a folát és a triptofán hatásait vizsgálták meg a bipoláris depresszió elleni gyógyszeres kezeléstől függetlenül és azokkal együtt alkalmazva is.

A mentális betegségek alternatív kezelési módszereinek felfedezése rendkívül fontos közegészségügyi szempontból és a mostani adatok alapján úgy tűnik, az étrendterápia ígéretes lehet a bipoláris zavar kezelésében, de ennek bizonyítására további vizsgálatok szükségesek.

Animáció: HáziPatika.com

2013.01.29 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Cipellőktől a papucsig

A cipő formája az évszázadok során sokat változott, az éghajlaton, az időjáráson és a használati célszerűségen kívül a divat is meghatározta. Örvendetes, hogy ma már a lábbeli egészséges voltára is egyre jobban odafigyelünk.

tovább


Szponzorált hirdetések