Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Hé, ezt már olvastam! A deja vu

kategória: Neurológia, Pszichológia

Talán egy rövid körforgás az agyban, vagy egy régi emlék csúszik át a jelenbe? Esetleg mindkettő, és egy kicsit több is ezeknél? Bármi is okozza a deja vu érzést, az agy működésének megismerésével a megértése is könnyebb.

Tehát mi is a deja vu? "Egy olyan érzés, hogy mindezt már átéltük, vagy ezen a helyen már jártunk, pedig tudjuk, hogy ez nem igaz" - magyarázta Anne M. Cleary, a Colorado Állami Egyetem deja vu specialistája. "Nem mindenki éli át, de a többséggel néha előfordul."

Akira O'Connor, a skóciai St. Andrews Egyetem tanára azt mondja, hogy főleg a tizen-huszonévesek számolnak be ilyen élményekről. Később jóval ritkább az ilyesmi, hiába van több emlék elraktározva az agyban. Néhányan pedig egy olyan rendellenességtől - a deja vecutól - szenvednek, amelytől azt hiszik, korábban már éltek. "Elsőre viccesnek hangzik, mint az Idétlen időkig című filmben, ám a betegség komolyan befolyásolja az illető személyiségét, és drasztikusan megváltoztatja a viselkedését. Az ilyen emberek annyira félnek minden újdonságtól, hogy csak az ismert tévéműsorokat hajlandóak például újra és újra megnézni, mivel ez okozza számukra a legkisebb stresszt" - mondta el O'Connor. A problémára egyelőre nincs megfelelő gyógymód.

Cleary szerint elképzelhető, hogy a deja vu-t egy kis hiba okozza, amely az agyban történik, miközben feldolgozza az információt. "Egy rövid idegi diszfunkció, amely során az agy hamisan ismerősnek érzékel bizonyos dolgokat." Hogy feltárja a deja vu természetét, Cleary virtuális valóságot használ, így akarja megállapítani, valóban működik-e az emberekben, és pontosan milyen jelenet hozza elő. (Noha a látás nem feltétele a deja vu-nek, hiszen vakok is átélik.)

"Azt kell kikutatnunk, hogy mi okozza azt az ellentmondást, hogy valamit ismerősnek érzünk, noha tudjuk, hogy nem lehet az. Remélem, még az én életemben kiderül, az agynak mely része érzékeli a dolgot ismerősnek, és melyik felelőst a tudatért, hogy nem is az" - mondta el O"Connor.

Mindez talán egy rövid körforgás az agyban, vagy egy régi emlék csúszik át a jelenbe. Esetleg mindkettő, és egy kicsit több is ezeknél. (Nem, ez nem deja vu. Ezt tényleg olvasta korábban.)

2011.08.26 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Félúton

Az emberélet útjának felén életünk különböző szálai összekuszálódnak, ezért új utakat keresünk, iránymutatásra szorulunk. Kételyeink támadnak az élet értelmével kapcsolatban. Hová tartunk? Mi a feladatunk? Van-e még lehetőségünk a kiteljesedésre?

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések