Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A pénz hazugságra csábít

kategória: Gondolta volna?, Pszichológia

Pénz hatására az emberek többsége hajlamosabbá válik a hazugságra egy tanulmány szerint, melyet nemrég tettek közzé az Organizational Behavior and Human Decision Processes című lapban. A tanulmány egyik szerzője, Kristen Smith-Crowe, az Utah Egyetem David Eccles Üzleti Iskolájának munkatársa arról számolt be, hogy a több mint 300, üzleti tanulmányokat folytató diák bevonásával készült vizsgálat során kiderült: a pénzzel való foglalkozás, illetve az arról való gondolkodás hatására megnövekedett az alanyok etikátlan viselkedésre való hajlandósága.

A kísérlet során a diákokat két csoportra osztották, majd az egyik csoporttal semleges mondatokat, a másikkal azonban csupa olyan szétdarabolt mondatot rakattak össze, melyek valamilyen módon a pénzhez kapcsolódtak. Ezek után különféle kérdéseket tettek fel az alanyoknak, és kiderült, hogy azok, akik a pénzhez kapcsolódó mondatokkal foglalkoztak korábban, sokkal nagyobb arányban mutatkoztak hajlamosnak például arra, hogy az irodai fénymásolóból papírt lopjanak, mint azok, akik semleges mondatokat raktak össze.

Egy másik kísérlet során a közül választhattak az alanyok, hogy hazudnak a másiknak, és akkor öt dollárt kapnak, vagy igazat mondanak, és akkor csak két dollár üti a markukat. Itt ismét az derült ki, hogy kétszer nagyobb valószínűséggel döntöttek a hazugság mellett azok, akiknek a gondolatai korábban a mondatok révén a pénz körül forogtak.

Az utolsó kísérlet során az volt a feladat, hogy már legalább három éves szakmai tapasztalatot szerzett alanyokat olyan pozícióba helyeztek, ahol ők dönthettek arról, kit alkalmaznak a cégnél. Itt is az a helyzet állt elő, hogy azok, akik a pénzzel kapcsolatos mondatokat kapták, nagyobb valószínűséggel alkalmaztak etikátlan jelölteket.

Kathleen Vohs, a Minnesota Egyetem marketingprofesszora szerint a vizsgálatok azt mutatják, hogy akár egy apró, látszólag lényegtelen momentum is, ha a pénzzel áll kapcsolatban, már tíz perc elteltével azt a hatást válthatja ki az emberből, hogy hazudni, csalni vagy akár lopni is képes lesz. Mindennek hátterében az állhat, hogy a pénz hatására az ember hajlamos mindent üzleti, költséghatékonysági szempontból mérlegelni, és az egyéb, morális szempontokat félretenni.

Már korábbi vizsgálatok is rámutattak a fentiekhez hasonló összefüggésekre. Ez magyarázatot adhat arra is, miért látjuk gyakran, hogy a pénz negatív irányba változtatja meg az embereket, és gyakran korrupttá, másokon átgázolókká válnak. A szakemberek azzal kapcsolatos kutatásokra készülnek, hogy vajon megváltoztatható-e az emberek pénzhez és üzlethez való hozzáállása olyan irányba, hogy az anyagi haszonszerzés mellett a morál is fontos szerepet játsszon a döntéseikben.

2013.07.02 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések