Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Háziveszélyek

kategória: Gondolta volna?

Élősködők, azbeszt, szénmonoxid - ezek olyan veszélyek, amelyek bármikor ránk találhatnak otthonunkban. De miért károsak, s mit lehet tenni ellenük?

Élősködők
Milyen veszélyt jelenthetnek? A legyek olyan baktériumokat terjeszthetnek, mint például a szalmonella és a kólibacilus, evés közben pedig kötőhártya-gyulladást és kolerát okozó organizmusokat is. A csótányok megfertőzhetik ételünket, és ezzel asztmát okozhatnak, míg az egerek bacilusokat és parazitákat terjesztenek az ürülékükkel.
Hogyan védekezzünk ellenük? A legyekre elég jó ellenszer az összecsavart újság vagy a légycsapó. Egy invázió esetén érdemes csapdákat kirakni, amelyek nem tartalmaznak kemikáliákat. A csótányok kordában tartását célszerű ott kezdeni, hogy ne hagyjunk mosatlant a mosogatóban, takarjunk le minden ételt éjszakára. Az egerek megállítását egérfogókkal oldhatjuk meg legegyszerűbben. Az egerek át tudnak bújni egy ötforintos nagyságú lyukon is, tehát jobban tesszük, ha minden kis rést betömködünk acélgyapottal, hogy ne tudják kirágni.

Azbeszt
Milyen veszélyt jelenthet? Az azbeszt egy ellenálló, rostos ásvány, amelyet tűzvédelmi célokból használtak az iparban. A hetvenes évekig kedvelt építőanyag volt, amikor is rájöttek, hogy vannak igen káros hatásai. Az azbeszt rostjai a levegőbe kerülve bejuthatnak a tüdőbe, ottragadhatnak, ezzel növelve a rák kialakulásának esélyét. Ha az ember sokáig ki van téve ennek, még veszélyesebb lehet.
Hogyan védekezzünk? Ellenőrizze házát, nézzen utána a felújításoknak. Néhány átalakítás veszélyessé tehette a benne található azbeszt elemeket. Legyen résen, ha porladozó rostokat lát a tetőszerkezet, a szigetelés, a plafon vagy a padlózat egyes részeinél. Érdemes ilyenkor átnézni otthonunk eredeti tervrajzát, mert a legtöbb tervező megjelölte a helyeket, ahol azbesztet használt. Ha úgy gondoljuk, azbesztet találtunk, ne érjünk hozzá, hanem vegyük fel a kapcsolatot egy hivatásos szakértővel, aki mintákat fog venni.


Szénmonoxid
Milyen veszélyt jelenthet? Ha egy gyenge szellőzésű szobába jut ez a színtelen, szagtalan gáz, gyorsan megmérgezhet, mivel meggátolja, hogy oxigén jusson a tüdődbe. Agykárosodást okozhat akár azonnal, de napokkal később is.
Hogyan védekezzünk? Érdemes szénmonoxid-mérőt venni a ház különböző szegleteibe, különösen a hálószobák köré. Ellenőrizzük rendszeresen a fűtőrendszereket és az égést produkáló egyéb eszközöket is. Ha kazánnal fűtünk, ügyeljünk arra, hogy megfelelően legyen szellőztetve a helyiség, ahol található.

Radon
Milyen veszélyt jelenthet? A dohányzás után a radon a második legjelentősebb oka a tüdőrák kialakulásának. A radon színtelen, szagtalan gáz, akkor keletkezik, ha uránium bomlik le a talajban, kőzetben vagy vízben. Ha megtalálható a földben, akkor a legnagyobb valószínűség szerint a talajvízzel együtt az alagsorba szivároghat be.
Hogyan védekezzünk ellene? A radonnak nincsenek látható jelei, idővel felhalmozódhat. Tehát még ha volt is radonteszt a házban a múltban, érdemes évente párszor elvégeztetni a vizsgálatot. Lehet kapni műszaki boltokban mérésére alkalmas eszközöket. Miután elküldjük a tesztet egy laborba, pár héten belül megérkeznek az eredmények. Ha a radonszint nagyobb, mint négy picocurie/liter, lépjünk kapcsolatba egy radonszakértővel, hogy radonszint-csökkentő berendezést szereljenek fel a házban. Az megszűri, és kiszellőzteti a házból a veszélyes anyagot. A berendezés nem olcsó, de hasznos.

Penész
Milyen veszélyt jelenthet? A legtöbb penész, így a rettegett feketepenész is, veszélytelen, amíg nem háborgatjuk. Olyenkor azonban spóráik a levegőbe kerülnek. Több ezer penészfaj létezik, de csak egy maréknyi termel veszélyes mikotoxinokat. Ha hozzáérünk, vagy belélegezzük a spórákat, allergiás reakciókat válthatnak ki: szénanáthás tüneteket, bőrelszíneződést vagy akár asztmarohamot.
Hogyan védekezzünk? A levegő páratartalmát szabályozva kontrollálni lehet a penészt. A levegő relatív páratartalma 60 százalékon ideális, ennek szabályozására árulnak gépeket. Ha a gépen vannak mérőeszközök, annál jobb, de ha nem, akkor szükség lesz egy hygrométerre. A penész eltakarítására antibakteriális szerek használata javasolt. Tisztítás közben gumikesztyűt, védőszemüveget és szűrőmaszkot ajánlott felvenni, az allergiás reakciók elkerülése végett. Vehetünk légtisztító berendezést is, a spórák számának csökkentésére - írja a Fox News.

Animáció: HáziPatika.com

2012.07.25 00:02:00

forrás: OrientPress Hírügynökség


Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább


Szponzorált hirdetések