Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Háziorvosok a dohányzás ellen

kategória: Dohányzás, Jótékonyság, társadalmi felelősségvállalás

Ma Magyarország lakosságának közel egyharmada ontja naponta magából a füstöt, vagyis dohányzik. Ha ezt a számot a 20-30 éves korosztályra vetítjük, akkor még szomorúbb a kép. Ennek a korosztálynak közel 40 százaléka dohányzik.
Szerencsére azonban a dohányzásról történő leszoktatást célzóan, illetve a nem dohányzók védelmében elindult egy folyamat. Ennek eredményeképpen hasznos információkat kaphatnak az érintettek a www.leteszemacigit.hu és a www.cikiacigi.hu weboldalakról.
Továbbá egy most zárult 10 éves vizsgálat szerint a háziorvos a legkifizetődőbb "leszoktató eszköz". A dohányzás visszaszorításáért küzdő legnagyobb európai civil szervezet (Tabac and Liberte) 27 ország bevonásával indított programot, amely megdöbbentő eredményeket hozott. Eszerint a családorvos a leghatékonyabb segítő valamennyi egészségügyi szolgáltatás közül, s ha a tagországok közül akár csak tízben annyit el tudnának érni, hogy legalább 3%-al csökkenjen a dohányzás, akkor 2030-ra közel tizenhétezerrel kevesebb szív-és érrendszeri megbetegedésre, tüdőrákra és stroke-ra számíthatnánk, és több mint négyezerrel kevesebben halnának meg ezekben a betegségekben. Ezzel több, mint 160 millió eurót takaríthatnánk meg.
A világon egyedülálló kutatás nyomán a szervezet konkrét útmutatásokat is ad a tagországok felé: így egyebek mellett ingyenessé kell tenni a leszoktatást támogató terápiákat az egészségügyben dolgozók számára, előírná, hogy a nem-dohányzás legyen kötelező etikai irányelv valamennyi egészségügyi, illetve közoktatási intézményben, kötelezővé tenné a dohányzási szokásokra vonatkozó adatgyűjtést és a leszokással kapcsolatos beavatkozások rögzítését, a receptírási tevékenységgel összefüggő jelentésekben és a páciensek egészségi állapotának nyilvántartásában, illetve önálló addiktológiai tanszéket hozna létre valamennyi tagállamban.
A program keretében eddig 200 háziorvost képeztek ki hazánkban. A cél, hogy maguk a háziorvos praxisok is füstmentesek legyenek, mintegy példát mutatva a lakosság számára, és az orvosok célzott rövidebb- hosszabb beszélgetésekkel tájékoztassák a pácienseket a dohányzás veszélyeiről, egészségromboló hatásáról, és szükség esetén akár szakemberhez is küldjék betegeiket.

2008.08.05 11:59:17

forrás: HáziPatika.com


Tippek:

Nyugodtabban alszunk, ha nincs túl meleg a hálószobában. Érdemes ezt a helyiséget egy kicsit kevésbé fűteni. Az ideális alvási hőmérséklet 16-18 C körül van. A programozható fűtéssel a felkelés idejére csinálhatunk picit melegebbet.


Szponzorált hirdetések