Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Házimunkával a rák ellen?

kategória: Alternatív medicina, Daganatos betegségek, Sport, sport-egészségügy

Naponta egy élénk sétával, vagy akár csak a rendszeres porszívózás segítségével több, mint tízezer emlő-és bélrákos halálesetet lehetne megelőzni - állítja egy jótékonysági szervezet.

Naponta 45 perc mozgással 5500 mellrákos javíthatna állapotán, ha csak Nagy-Britanniát nézzük. 30 perc mozgás már 4600 bélrákoson segítene - írja a Világ Rákkutatóinak Alapítványa (World Cancer Research Fund) által végzett egyik tanulmány.

2003 óta 785 százalékkal nőtt a súlycsökkentő műtétek száma - írta az NHS múlt héten. Az elmúlt évben 4246 műtétet hajtottak végre. Néhány orvos nem ragaszkodik a több hónapon át tartó életmódbeli változásokhoz és gyógyszeres kezelésekhez a műtétek előtt - figyelmeztetnek a szakemberek.

A jótékonysági szervezet azt is megállapította, hogy a rendszeres mozgást végző nőknél sokkal kisebb eséllyel alakul ki a méhrák. Az aktív emberek általában egészséges testsúllyal is rendelkeznek, és a rákos megbetegedések is tucatnyival kisebb eséllyel alakulnak ki náluk, mint elhízott társaik esetében.  

A közepes aktivitású mozgás is erőfeszítés, mely mélyebb lélegzésre késztet minket, szívünk pedig gyorsabban ver tőle. "Nem kell minden nap konditerembe járni, elég lehet egy kellemes biciklizés, könnyed úszás, tánc, kertészkedés, vagy akár a porszívózás is, némi házimunkával kombinálva" - mondta dr. Rachel Thompson a WCRF-nek.
Fontos!

Természetesen a mozgás nem a rák ellenszere, csodaszere - hiszen akkor egyetlen sportoló vagy aktívan mozgó ember sem lenne daganatos beteg! Csupán a kockázatot csökkenti.


A rák kialakulásának kockázatát csökkenthetjük azzal is, ha apró változtatásokat végzünk életmódunkban. Ezt bizonyítja az a tény is, hogy sok rákos eset megelőzhető már egy fürge sétával naponta. A séta hobbivá válik, és jót tesz, ha buszra szállás, kocsiba ülés helyett gyalogolunk, a boltba is így járunk. Mindezekkel már jelentős változásokat hozhatunk életünkbe és így tehetünk egészségünkért. 

Animáció: HáziPatika.com

2010.09.22 00:02:00

forrás: Medipress


Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések