Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Életmentő házasságok

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek

Azok a házas felnőttek, akik szívműtéten esnek át, az egyedülállóknál több mint háromszor nagyobb valószínűséggel élik túl a beavatkozást a következő három hónapban. E drámai mértékű különbségről Ellen Idler, az Emory Egyetem szociológusa. Az eredmények szerint a házasság a férfiak és a nők esetében egyaránt növeli a túlélés arányát. A legmegdöbbentőbb eltérés ugyan az első három hónapban mutatkozott, de a kutatásból az is kiderült, hogy a házasság akár öt évig is kifejtheti védőhatását a koszorúér bypass-műtétet követően. A halálozás kockázata összességében közel duplája az egyedülállók esetében, mint a házasok körében. "Az eredmények ismét megerősítik, milyen fontos szerepe van a házastársnak ápolóként az egészségügyi válságok idején. A férjek pedig ugyanolyan jó gondviselők, mint a feleségek" - állítja Ellen Idler.


A házasság és a hosszabb élet összefüggését már 1858. óta ismerik, amikor William Farr megfigyelte, hogy Franciaországban a házasság megvéd a korai halálozástól. Azóta egyre több bizonyíték utal arra, hogy az özvegyek, az egyedülállók és az elváltak esetében nagyobb a mortalitás kockázata. A korábbi kutatások azonban több populációra kiterjedő, széles körű vizsgálatokon, illetve kizárólag orvosi feljegyzéseken alapult. Ellen Idler és munkatársai egy adott időszakot vizsgáltak, egy jelentős egészségügyi válság időszakát, és a kórtörténetükhöz a betegekkel készített interjúkat is hozzáadták. A kutatásban több mint 500 olyan beteg vett részt, akik sürgősségi vagy programozott szívkoszorúér bypass-műtéten estek át.

A kutatók úgy vélik, hogy a házas emberek az egyedülállóknál általában pozitívabb hozzáállással indulnak neki a műtétnek. Azok a páciensek, akik túlélték a három hónapot, közel 70 százalékkal nagyobb valószínűséggel haltak meg a következő öt évben, amennyiben nem voltak házasok. Az adatok elemzése azt is kimutatta, hogy hosszú távon a dohányzás is szerepet játszott az alacsonyabb túlélési arányban az egyedülállók esetében. Az, hogy a házasok kisebb valószínűséggel dohányoznak, arra utal, hogy a dohányzás házastársi befolyásolása hosszú távon egészségügyi előnyökkel jár.

Animáció: HáziPatika.com

2012.03.15 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Szépkorúak, százévesek

A kutatók szerint az emberek életideje akár 115-120 év is lehetne. Kevesen vannak azonban olyan szerencsések, akik megközelítik ezt, átlépik századik életévüket. Néhányukat felkerestem, hátha elleshetek valamit a titkaikból.

tovább

Tippek:

Bár még nem teljesen tisztázott a hatásmechanizmus, az azonban biztos, hogy a fokhagyma vérnyomáscsökkentő. A megfelelő hatáshoz azonban napi 2 nyers gerezdet kell elfogyasztani! Időnként megéri, de az orvosi kezelést nem helyettesíti!


Szponzorált hirdetések