Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Életmentő házasságok

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek

Azok a házas felnőttek, akik szívműtéten esnek át, az egyedülállóknál több mint háromszor nagyobb valószínűséggel élik túl a beavatkozást a következő három hónapban. E drámai mértékű különbségről Ellen Idler, az Emory Egyetem szociológusa. Az eredmények szerint a házasság a férfiak és a nők esetében egyaránt növeli a túlélés arányát. A legmegdöbbentőbb eltérés ugyan az első három hónapban mutatkozott, de a kutatásból az is kiderült, hogy a házasság akár öt évig is kifejtheti védőhatását a koszorúér bypass-műtétet követően. A halálozás kockázata összességében közel duplája az egyedülállók esetében, mint a házasok körében. "Az eredmények ismét megerősítik, milyen fontos szerepe van a házastársnak ápolóként az egészségügyi válságok idején. A férjek pedig ugyanolyan jó gondviselők, mint a feleségek" - állítja Ellen Idler.


A házasság és a hosszabb élet összefüggését már 1858. óta ismerik, amikor William Farr megfigyelte, hogy Franciaországban a házasság megvéd a korai halálozástól. Azóta egyre több bizonyíték utal arra, hogy az özvegyek, az egyedülállók és az elváltak esetében nagyobb a mortalitás kockázata. A korábbi kutatások azonban több populációra kiterjedő, széles körű vizsgálatokon, illetve kizárólag orvosi feljegyzéseken alapult. Ellen Idler és munkatársai egy adott időszakot vizsgáltak, egy jelentős egészségügyi válság időszakát, és a kórtörténetükhöz a betegekkel készített interjúkat is hozzáadták. A kutatásban több mint 500 olyan beteg vett részt, akik sürgősségi vagy programozott szívkoszorúér bypass-műtéten estek át.

A kutatók úgy vélik, hogy a házas emberek az egyedülállóknál általában pozitívabb hozzáállással indulnak neki a műtétnek. Azok a páciensek, akik túlélték a három hónapot, közel 70 százalékkal nagyobb valószínűséggel haltak meg a következő öt évben, amennyiben nem voltak házasok. Az adatok elemzése azt is kimutatta, hogy hosszú távon a dohányzás is szerepet játszott az alacsonyabb túlélési arányban az egyedülállók esetében. Az, hogy a házasok kisebb valószínűséggel dohányoznak, arra utal, hogy a dohányzás házastársi befolyásolása hosszú távon egészségügyi előnyökkel jár.

Animáció: HáziPatika.com

2012.03.15 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Gyógyító fürdők

Úgy érzi, hogy jót tenne sajgó vállainak, fájós derekának vagy végtagjainak, ha gyógyfürdőben kezeltethetné magát? Beszéljen orvosával! Cikkünkből megtudhatja, mi tartozik ehhez az ellátási formához.

tovább


Szponzorált hirdetések