Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Házasodjon! Egészséges!

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Férfi problémák, Gondolta volna?, Nőgyógyászat, Öregedés, Pszichológia

A nős férfiak és férjes asszonyok egészségesebbek, mint egyedülálló, elvált, vagy özvegy társaik, ám a különbség egyre kisebb, derült ki a Journal of Health and Social Behavior szeptemberi számából.

A Michigani Állami Egyetem kutatói Hui Liu szociológus adjunktus vezetésével megállapították, hogy a mai agglegények egészségesebbek, mint a harminc évvel ezelőttiek, ennek következtében ma már kisebb a különbség a házas és egyedülálló férfiak egészségi állapota közt, mint néhány évtizeddel korábban. A kutatók kétféleképp magyarázzák, hogy miért egészségesebbek a házas emberek. Egyrészt a házasságban élők több társadalmi és anyagi támogatáshoz jutnak, másrészt a válás, illetve a megözvegyülés kifejezetten ártalmas az egészségre. "A házasságban élők általában egészségesebbek, boldogabbak és gazdagabbak, és ez különösen igaz a férfiakra" - mondta el Scott Wetzler, a New York-i Montefiore Egészségügyi Központ pszichiátere.

Mivel azonban a házasulási szokások nagy mértékben változtak az elmúlt évtizedekben - egyre többen nem, vagy sokkal később kötnek házasságot -, Liuék kíváncsiak voltak, hogy a változó trendek milyen hatással vannak az emberek egészségére. A folyamatok elemzéséhez Liu és munkatársa, Debra Umberson a Nemzeti Egészségügyi Felmérés adatait használták fel. 32 év több mint egymillió 25-80 év közötti amerikaira vonatkozó egészségügyi információit vizsgálták át. A válaszadók saját maguk nyilatkoztak egészségi állapotukról.

A kutatók kiderítették, hogy az egyedülállók egészségi állapota jelentősen javult az évek folyamán. A férjes asszonyok egészsége szintén jobb lett, tehát a férjezettek és az egyedülálló nők közti különbség nem változott. Az agglegények azonban behoztak valamennyit a nős férfiakkal szembeni hátrányukból. Ennek valószínűleg az az oka, hogy ma már az egyedülálló férfiak is élvezhetik a szociális támogatásokat, nem kell hozzá feltétlenül feleség. Az elemzés szerint az összes fekete amerikai egészségi állapota javult, az özvegyeket kivéve. A megözvegyültek és az elváltak egészsége azonban összességében rosszabbodott.

2008.08.15 10:01:49

forrás: Medipress


50plusz.hu Fórum

Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább


Szponzorált hirdetések