Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Hatszor több eséllyel a dohányzásról leszokásban!

kategória: Dohányzás, Pszichológia

A család és a barátok befolyásolják leginkább az első cigarettára rágyújtást és az utolsó szál elszívását is - derül ki az Egyensúly Alapítvány most közzétett országos reprezentatív kutatásából.

Az anyagi okok és a gyermekvállalás mellett leginkább a családjuk miatt hajlandóak lemondani a dohányosok a füstölésről, bár a szándék még kevés. A legtöbb dohányos legalább két alkalommal megpróbál leszokni a cigarettáról, de egyedül, segítség nélkül kevés sikerrel járnak. A kutatásban részt vett válaszadók egyharmada éppen ezért nyitott a szakember segítségére.

"Az orvosi háttértámogatás lényege abban áll, hogy a szervezet egészségi állapotának felmérésével személyre szabott terápiát ajánl a háziorvos, tanácsot adhat a szükséges életmód változtatáshoz és egyben pszichés támogatást is nyújthat a hatalmas erőfeszítéssel járó leszokási folyamatban. Azoknak a dohányzóknak, akik orvosi segítséggel próbálnak lemondani káros szenvedélyükről, hatszor nagyobb az esélyük a sikerre" - hangsúlyozta Dr. Vajer Péter családorvos.

A 300 fő megkérdezett átlagosan 11-12 éve dohányozik és naponta 15-16 szál cigarettát szív el. Az életkor emelkedésével nő a dohányzással töltött évek száma, és a naponta elszívott cigaretta mennyisége. Ez a függőség kialakulásának tipikus jellemzője. A szenvedélybetegek nagy része tisztában van a dohányzás lehetséges súlyos következményeivel, de nem betegségként kezelik, és nem fordulnak orvoshoz.

2008.12.05 01:08:22

forrás: HáziPatika.com


50plusz.hu Fórum

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább


Szponzorált hirdetések