Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Rákgyógyszerrel próbálják kezeni a szklerózis multiplexet

kategória: Gyógyszerészet, Neurológia

Az alemtuzumab nevű, eredetileg daganatos betegségek ellen fejlesztett szer a leghatékonyabb, melyet idáig a szklerózis multiplex csillapodó-kiújuló formájának kezelésére alkalmaztak - állítják a Cambridge-i Egyetem munkatársai. A szer kikapcsolja, majd újraindítja az immunrendszert. Hatékonyabbnak tűnik ugyan, mint a szklerózis multiplexben idáig alkalmazottak, de a szakértők máris aggódnak az elszabaduló költségek miatt.


Nagy-Britanniában mintegy százezer beteg szenved a krónikus idegrendszeri betegség csillapodó-kiújuló formájában. Ezt azért nevezik így, mert a tünetek eltűnéséből, majd hirtelen megjelenéséből álló időszakok váltják egymást. A betegség autoimmun hátterű, vagyis az immunrendszer a saját szövetek, jelen esetben az idegrostokat burkoló velőshüvely ellen fordul. A tünetek igen változatosak, a nyelészavaron, kettőslátáson, egyensúlyzavaron át akár a hirtelen eszméletvesztésig is terjedhetnek.

A Lancet aktuális száma két tanulmányt mutat be, melyek az alemtuzumab nevű, fehérvérűségben (leukémia) használt gyógyszer szklerózis multiplexre gyakorolt hatásaival foglalkoznak. A két, alapvetően eltérő hátterű betegség közötti kapocs, hogy mindkettőben rosszul működő fehérvérsejtek szabadulnak el. Az alemtuzumab hatásfokát a jelenleg első vonalban bevetendő interferon béta-1a-hoz hasonlították. Mindkét vizsgálat kimutatta, hogy az alemtuzumab 50 százalékkal nagyobb eséllyel képes kivédeni a kiújulási epizódot.

Animáció: HáziPatika.com

2012.11.13 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések