Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Hatékonyak a népszerű fogyókúrás programok

kategória: Elhízás, Táplálkozás

A népszerű fogyókúrás módszerek valóban elég tápanyagot biztosítanak a csökkent energia-bevitel mellett. Egy új tudományos vizsgálat során angol tudósok összehasonlító elemzést készítettek a négy legnépszerűbb fogyókúrás programról (Slim Fast, Atkins, Súly Figyelő és Rosemary Conley Edd Magad Vékonyra Program).

Helen Truby és kollegái összesen 293 embert kértek meg, hogy vezessenek étkezési naplót a két hónapos fogyókúrás periódus előtt és közben. A kutatók munkáját egy kontrollcsoport is segítette, akik ugyanúgy étkeztek, ahogy addig. Az eredmények szerint mind a négy fogyókúrás módszer alkalmazása során valóban jelentősen csökken az energiabevitel. A fogyókúrás csoportok tagjai mind veszítettek a súlyukból a kontrollcsoporthoz képest, bár nagy különbségek nem mutatkoztak a módszerek hatékonysága közt.

Annak ellenére, hogy az Atkins diéta kivételével az összes többi fogyókúrás program melegen ajánlja a gyümölcs- és zöldségbevitel növelését, a kutatók szerint csak a Súly Figyelő módszert alkalmazóknál nőtt a gyümölcs- és zöldségfogyasztás, és ott sem jelentősen. "Sajnos ez azt jelenti, hogy az emberek még akkor sem hajlandók több gyümölcsöt és zöldséget enni, ha épp fogyókúráznak" - nyilatkozta Ms. Truby.

Az Atkins diétával szemben korábban sokszor felmerült, hogy nem biztosítja megfelelően a szükséges tápanyagbevitelt. A kutatók állításuk szerint a mostani kísérletben erre nem találtak bizonyítékot. "Bár igaz, hogy az Atkins diétát folytatók körében gyakori a vas és niacin bevitelének csökkenése, valamint az elégtelen rostbevitel, amely hosszútávon bélbántalmakat okozhat" - írják a kutatók.

2008.09.04 11:10:01

forrás: Medipress


Tippek:

A kedvenc cipőt is érdemes csak másnaponként hordani, hogy ki tudjon szellőzni. Az alumínium-vegyületeket tartalmazó lábdezodorok hatását fokozza, ha éjszakára fújjuk be vele a bőrt.

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább


Szponzorált hirdetések