Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Probiotikumok az élelmiszerben

kategória: Táplálkozás

Észak-Európában már régóta fogyasztanak olyan funkcionális élelmiszereket, amelyek jótékony egészségügyi hatású, vagyis probiotikus baktériumokat tartalmaznak. A jótékony hatás kiváltásához azonban ezeknek a baktériumoknak életben kell maradniuk az emésztő traktus ellenséges környezetében. A Norvég Élettudományi Egyetem kutatói egy "modell emésztőszervrendszert" hoztak létre, amelyben értékelni tudták a baktériumtörzsek túlélési esélyét az emberi emésztőszervrendszerben. Kimutatták, hogy egyes törzsek inkább túlélnek, ha erjesztett tejtermékek formájában jutnak be a szervezetbe.

A kutatók Siv Skeie professzor vezetésével öt Lactococcus baktériumtörzset, köztük négy Lc. lactis ssp. cremoris törzset vizsgáltak, amelyek az egyik hagyományos norvég tejtermékben fordulnak elő, valamint három Lactobacillus és egy Enterococcus hirae törzset. Azt próbálták kideríteni, hogy a baktériumok képesek-e túlélni a savas környezetet és az epesókat, ez a probiotikus baktériumok hatékonyságának bevett módszere. Ezen kívül egy olyan eljárásnak is alávetették a baktériumokat, amely az emberi emésztőszervrendszert mintázta: testhőmérsékleten emberi emésztő- és nyombélnedvekben inkubálták a baktériumokat. A törzseket tiszta formában és erjesztett tejtermék formájában is tesztelték.

A Lactobacillus törzsek mutatták a legmagasabb túlélési arányt a modell emésztőszervrendszerben. Az erjesztett tejtermékek védőhatásával kapcsolatban az eredmények változatosnak mutatkoztak, de ismét megerősítették, hogy az erjesztett tejtermékekhez hasonló élelmiszerek védőhatást nyújthatnak bizonyos probiotikus baktériumok számára.

2012.03.06 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Prosztatarák

A prosztata rosszindulatú daganata a második leggyakoribb oka a férfi rákos halálozásnak. Az előfordulása az elmúlt évtizedekben jelentősen emelkedett. Hazánkban évente kb. 1500 férfi hal meg a megbetegedésben.

tovább

Tippek:

Fordítson gondot arra, hogy hajmosás után alaposan szárítsa meg a fejbőrét. A vizesen maradt bőrfelszín kedvez a korpás fejbőr kialakulásának


Szponzorált hirdetések