Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Probiotikumok az élelmiszerben

kategória: Táplálkozás

Észak-Európában már régóta fogyasztanak olyan funkcionális élelmiszereket, amelyek jótékony egészségügyi hatású, vagyis probiotikus baktériumokat tartalmaznak. A jótékony hatás kiváltásához azonban ezeknek a baktériumoknak életben kell maradniuk az emésztő traktus ellenséges környezetében. A Norvég Élettudományi Egyetem kutatói egy "modell emésztőszervrendszert" hoztak létre, amelyben értékelni tudták a baktériumtörzsek túlélési esélyét az emberi emésztőszervrendszerben. Kimutatták, hogy egyes törzsek inkább túlélnek, ha erjesztett tejtermékek formájában jutnak be a szervezetbe.

A kutatók Siv Skeie professzor vezetésével öt Lactococcus baktériumtörzset, köztük négy Lc. lactis ssp. cremoris törzset vizsgáltak, amelyek az egyik hagyományos norvég tejtermékben fordulnak elő, valamint három Lactobacillus és egy Enterococcus hirae törzset. Azt próbálták kideríteni, hogy a baktériumok képesek-e túlélni a savas környezetet és az epesókat, ez a probiotikus baktériumok hatékonyságának bevett módszere. Ezen kívül egy olyan eljárásnak is alávetették a baktériumokat, amely az emberi emésztőszervrendszert mintázta: testhőmérsékleten emberi emésztő- és nyombélnedvekben inkubálták a baktériumokat. A törzseket tiszta formában és erjesztett tejtermék formájában is tesztelték.

A Lactobacillus törzsek mutatták a legmagasabb túlélési arányt a modell emésztőszervrendszerben. Az erjesztett tejtermékek védőhatásával kapcsolatban az eredmények változatosnak mutatkoztak, de ismét megerősítették, hogy az erjesztett tejtermékekhez hasonló élelmiszerek védőhatást nyújthatnak bizonyos probiotikus baktériumok számára.

2012.03.06 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

A "száraz" öregségért

A vizelettartási zavar (inkontinencia) idős korban olyannyira gyakori, hogy már-már az előrehaladott életkor velejárójának is tekinthető. A felmérések szerint minden harmadik otthon élő idős embernek kisebb-nagyobb gondja van vele.

tovább

Tippek:

Bár még nem teljesen tisztázott a hatásmechanizmus, az azonban biztos, hogy a fokhagyma vérnyomáscsökkentő. A megfelelő hatáshoz azonban napi 2 nyers gerezdet kell elfogyasztani! Időnként megéri, de az orvosi kezelést nem helyettesíti!


Szponzorált hirdetések