Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Fokról fokra nehezebb

kategória: Sport, sport-egészségügy

Aki egyesével szedi a lépcsőfokokat, és nem kettesével-hármasával, az több kalóriát éget el - derült ki egy új tanulmányból. Érdemes tehát több időt szánni a gyalogos közlekedésre. A Roehamptoni Egyetem kutatói kiszámolták, hogy öt lépcsősor (15 méternyi magasság) heti ötszöri megmászása 302 kalória elégetését eredményezi átlagosan, ha azt fokonként teszi meg az ember. Kettesével szedve a lépcsőket azonban csak 260 kalóriát. "Nagyon érdekelt bennünket, hogy összességében mi jár nagyobb energiafelhasználással: gyorsan túl lenni az egészen, vagy komótosan fellépdelni a következő szintre - mondta el dr. Lewis Halsey összehasonlító és környezeti fiziológus. - Kutatásunk során felmértük az elégetett kalóriákat és a lépcsőzés potenciális fogyasztó erejét a rendszeres és gyakori végrehajtása során. Megvizsgáltuk azt is, mi a különbség az egyes módszerek között. Az eredmény pedig: aki egyesével végigjárja az összes lépcsőfokot, az égeti el a legtöbb kalóriát."

Ez valószínűleg részben annak köszönhető, hogy így tovább tart felérni a lépcsősor tetejére, de biomechanikai magyarázat is állhat a jelenség hátterében. A fokonkénti lépcsőzés során gyorsabb tempóban rövidülnek az izmok, ami fokozza az energiafelhasználást.

Az Ulsteri Egyetem korábbi felméréséből kiderült, hogy a rendszeresen lépcsőt használó irodai alkalmazottak állóképessége javult. Két csoportra osztották őket. Az egyik csoport gyalog tette meg a 145 fokot a nyolcadik emeletig. Először csak naponta egyszer hajtották végre a gyakorlatot, majd a következő 5 hét során napi háromra növelték az edzésadagot. Átlagos sebességük 75 lépcsőfok volt percenként. A kísérlet végére a lépcsőző csoport várható VO2 max. értéke 10 százalékos javulást mutatott. Ez a mutatószám a pulzus mérése által mutatja ki az oxigénfelvétel és -felhasználás hatékonyságát. A kutatás vezetője, Rodney Kennedy szerint, mivel a javulás mindössze heti 30 perces, közepes erősségű testmozgás következményeként állt be, a munkahelyeken ösztönözni kellene a lépcsőzést, mint kedvező hatású mozgásformát.

2012.12.30 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Megelőzhető az újbóli csonttörés!

Sokan nem élik túl a csonttörést - szeretett, kedves idős rokonainkat, szomszédainkat veszíthetjük el amiatt, hogy nem ismerték fel időben a csontritkulásukat. Tudja meg, mit mond az orvos a megelőzésről, kezelésről!

tovább


Szponzorált hirdetések