Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Hatékony rákkezelést tesztelnek

kategória: Daganatos betegségek

Egy japán rákspecialista bejelentette, hogy a világon elsőként egy erős, nem sebészeti, rövidtávú sugárkezelést tesztel emlőrák ellen. A japán Országos Radiológiai Intézet megkezdte a kísérleteket az úgynevezett nehézion-sugárkezeléssel, melynek során egy tűhegynyi sugárnyalábot irányítanak pontosan a rosszindulatú sejtekre - számolt be Kumiko Karasawa onkológus, emlőrák-specialista. A kutatás aktualitását többek között az adja, hogy ismét megújult a nemzetközi érdeklődés az emlődaganat kezelésével kapcsolatban, miután az Oscar-díjas Angelina Jolie bejelentette, hogy megelőző célzattal kétoldali emlőeltávolításnak vetette alá magát.


Kumiko Karasawa elmondta, a nehézion-sugárkezelésről már bebizonyosodott, hogy hatékonyan alkalmazható más olyan daganattípusok ellen is, amelyek nem terjedtek tovább. A szakértő szerint azért tudják elvégezni a kísérletet, mert sikerült alaposabban megérteni, mely emlődaganat típusok számára jelenthet előnyt ez a fajta terápia.

A hagyományos sugárkezelés röntgen- és gamma-sugarakat használ, amelyek a test felszínén a leghatékonyabbak, de hatásuk mélyebbre hatolva egyre gyengül. A nehézion nyaláb azonban sokkal mélyebbre képes hatolni a szövetekbe anélkül, hogy veszítene erejéből. A kísérlet során összesen húsz, 60 éven felüli beteget kezelnek, akiket nem áttétes, kisméretű emlődaganattal diagnosztizáltak. Az alanyok négy napig naponta egy órás kezelést kapnak, sokkal rövidebbet tehát, mint a hagyományos sugárkezelés. Az eredmények értékelése érdekében öt évig megfigyelik a résztvevőket. Dr. Karasawa azt reméli, hogy a terápia hatékony alternatívát jelenthet majd azoknak a betegeknek, akik nem szeretnének műtétet, és nem tudják alávetni magukat a hónapokig tartó hagyományos sugárkezelésnek.

Animáció: HáziPatika.com

2013.05.29 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

A zöld tea rendszeres fogyasztása esetén bizonyított, hogy a koleszterin olyan kémiai változásokon megy át, ami végső soron fokozza a kiválasztását a szervezetből, így kevésbé tud lerakódni az erek falában.

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések