Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Hatékony az ötven felettieknél az övsömör elleni vakcina

kategória: Fertőző betegségek, Gyógyszerészet, Öregedés

Egy nagyméretű tanulmány azt mutatta, hogy a Merck övsömör elleni vakcinája 70 százalékkal csökkentette a fájdalmas állapot előfordulását az ötvenes éveikben lévő felnőtteknél.

22 439, ötven és ötvenkilenc év közötti felnőttet követtek nyomon a vizsgálatban legalább egy évig azt követően, hogy beoltották őket vagy a Zostavax nevű vakcinával, vagy placebóval. Az eltelt követési idő alatt a hatóanyagot kapott csoport tagjainál 30, míg a másik csoport tagjainál 99 esetben jelent meg övsömör.

Médiatár főoldal
videó

Bárányhimlő - tévhitek

Bárányhimlő - tévhitek
A Merck közölte, hogy az eredmények ismeretében benyújtotta kérelmét az Egyesült Államok gyógyszerügyi hatóságához, az FDA-hoz a Zostavax engedélyezésére az 50 és 59 év közötti korosztály számára az övsömör megelőzésére. A gyógyszercég várakozásai szerint az FDA 2011 első felében meghozza döntését.

A kutatók jelentése szerint a hatóanyagot tartalmazó vakcináláskor mellékhatás is nagyobb arányban jelentkezett, mint a placebónál: 72,8 százalék a 41,5 százalékhoz képest. A mellékhatás elsősorban az injekció helyén jelentkező bőrreakció volt.
A súlyos mellékhatások körülbelül ugyanolyan arányban fordultak elő a két csoportnál. Az első 42 nap alatt 0,6, illetve 0,5 százalékban a Zostavaxnál, illetve a placebónál, 182 napon belül pedig 2,1 százalék, illetve 1,9 százalék volt az arány.

Az övsömör a bárányhimlő vírusa által okozott igen fájdalmas ideg- és bőrgyulladás. A viszketést okozó hólyagocskák leggyakrabban a törzsön, néha az arcon fordulnak elő.
A tanulmányt szerzői szombaton ismertetik egy, a kanadai Vancouverben megrendezett fertőző betegségekkel foglalkozó nemzetközi találkozón.

Videó: HáziPatika.com

2010.10.24 00:02:00

forrás: MTI


Tippek:

Ha nehéz tárgyat kell felemelni, guggolásból, egyenes háttal tegye. Testéhez közel tartsa, és emeléskor lélegezzen ki!


Szponzorált hirdetések