Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Hatástalaníthatja a gyógyszereket a hőség

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Gyógyszerészet

A gyógyszerek tárolására kiemelt figyelmet kell fordítani a nagy melegben. Csak a csomagolásukban elhelyezett betegtájékoztató szerint tárolva őrzik meg minőségüket és így hatásosságukat - hívja fel a figyelmet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ). Azokat a készítményeket, amelyek hűtést nem igényelnek, szobahőmérsékleten kell tárolni a betegtájékoztató szerint. Vannak viszont olyan gyógyszerek is, amelyek hűvös helyen, 5-15 Celsius-fokon, vagy hűtőszekrényben, 2-8 fokon történő tárolást igényelnek. Ezen felül a gyógyszerek egy részét a fénytől védve kell tárolni.

Bizonyos gyógyszerek szedése közben napsugárzás hatására bizonyos bőrterületeken fényérzékenységi reakciók léphetnek fel, ilyen esetben célszerű elkerülni a napfényt és védőruházatot hordani. Akik külföldi utazást terveznek, azoknak az ÁNTSZ azt ajánlja, érdeklődjenek a kezelőorvosuknál arról, hogy folyamatosan szedett gyógyszereiket milyen feltételek mellett vihetik az adott országba.

A nagy melegben a leginkább veszélyeztetettnek számítanak a 65 év felettiek, a kisgyermekek, illetve a krónikus, köztük a szív- és érrendszeri, a légzőszervi és az anyagcsere-betegségben szenvedő emberek, valamint az elhízottak. Az ÁNTSZ és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság arra kér mindenkit, hogy a nagy melegben igyon minél több folyadékot, 11 és 15 óra között ne tartózkodjon a tűző napon, és vegye igénybe a hűtött helyiségeket.

A magas hőmérséklet fokozott védekezésre készteti a szervezetet, ilyenkor az ember izzad, ezáltal folyadékot veszít, fokozódik a szomjúságérzete, szaporábbá válhat a szívverése és a légzése. Az erek kitágulása miatt romlik a vérellátás, amit szédülés, gyengeségérzés, fáradékonyság jelez, komolyabb esetben fejfájás, esetleg légszomj vagy remegés, ájulásérzés léphet fel. Ezek elkerülésére a legfontosabb a túlhevülés és a folyadékvesztés megelőzése.

2012.07.03 00:02:00

forrás: MTI


Tippek:

Fordítson gondot arra, hogy hajmosás után alaposan szárítsa meg a fejbőrét. A vizesen maradt bőrfelszín kedvez a korpás fejbőr kialakulásának

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább


Szponzorált hirdetések