Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Hatástalan az általánosan használt meddőségi kezelés?

kategória: Gyógyszerészet, Nőgyógyászat, Várandósság

A nők által évtizedek óta szedett termékenységet segítő gyógyszerek annyit érnek, mintha semmit sem szednének - jelent meg pénteken egy brit tanulmányban.
A kutatók által végzett klinikai kísérletek kimutatták, hogy a clomifén-citrát nem javítja a teherbeesés esélyeit.

Médiatár főoldal
animáció

In vitro megtermékenyítés

In vitro megtermékenyítés
A legszélesebb körben elterjedt szer, a clomifén arra szolgál, hogy serkentse a peteérést és a petetermelést. 580 skót asszonyt is megvizsgáltak, akik több mint két éve ok nélkül nem estek teherbe, és azt találták, hogy a gyógyszerrel nem stimulált mesterséges megtermékenyítés sem működött jobban.
A kutatók nem értékelték a két módszer gyakran használt kombinációjának hatékonyságát.
A meddőségi esetek negyede, mely minden hetedik párt érint, nem magyarázható okokból következik be.

"Ezek a sok év óta alkalmazott beavatkozások valószínűleg semmivel sem hatásosabbak annál, mintha semmilyen kezelésben sem részesülünk" - vonja le a következtetést a tanulmány, melynek vezetője a skót Aberdeen Egyetem munkatársa, Siladitya Bhattacharya volt. A cikk a British Medical Journalban jelent meg. "Az eredmények megkérdőjelezik a jelenlegi gyakorlat létjogosultságát", melyek brit, amerikai és más nemzetek szakirodalmában is szerepelnek.

A kísérlethez az 580 meddő asszonyt találomra három csoportba osztották. Az egyik csoportot arra késztették, hogy természetes módszerekkel segítsék a teherbe esést. A másik csoport szájon át clomifén citrátot szedett, a harmadik csoport tagjait pedig mesterségesen termékenyítették meg.
Az élve szülések száma a három csoportban 17,14 és 23 százalék volt. A statisztikailag jelentős különbség eléréséhez a mesterséges és természetes fogantatás adatainak 6 százaléknál jóval nagyobb arányban kellett volna eltérniük egymástól.

A szintén a British Medical Journal hasábjain megjelent kommentárban a Brit Nemzeti Egészségügyi Szervezet munkatársai, Terek El-Toukhy és Yacoub Khalaf ezt írták: "A bizonyíték hiányának egyenes következményeként a megmagyarázhatatlan meddőségtől szenvedő párok közül sokan esnek át - gyakran saját kérésre - drága, veszélyes és legtöbbször szükségtelen kezeléseken."

Bhattacharya és munkatársai aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy a clomefin citrát miatt gyakoribb a többes terhesség, korábbi tanulmányok tanúsága szerint pedig növekszik a petefészekrák kockázata.
A kísérlet során gyógyszeresen kezelt nők 10-20 százaléka számolt be hasi fájdalmakról, felfúvódásról, hőhullámokról, hányingerről és fejfájásról.

2008.08.11 09:53:54

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések