Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Hatással lehet az elbutulásra a nők belső órája

kategória: Öregedés

Egy tanulmány szerint az idős nők alvás-ébrenlét ritmusa és a fizikai aktivitása is befolyásolhatja, hogy mennyire vannak kitéve az időskori elbutulás kockázatának. Úgy tapasztalták, hogy az elbutulás enyhe és erősebb formáinak főleg azok vannak kitéve, akiknél a napi ritmus nem elég kötött, és azok, akik nem élnek aktív életmódot, vagy ha mégis, akkor délutánra időzítik a mozgást. A határozott alvás-ébrenlét ciklussal és a nap korábbi szakában történő aktivitással mérsékelni lehet a kockázatot.

"Azt eddig is tudtuk, hogy a huszonnégy órás ritmus, amit sokan belső órának neveznek, segít az agynak a normális működés fenntartásában. Tanulmányunk abban mutat újdonságot, hogy eredményeink szerint a fizikai aktivitás vagy a napirendbe való enyhe beavatkozás hatással lehet a nők elméjének épségére" - mondta Greg Tranah, a Kaliforniai Csendes-óceáni Orvosi Központ Kutatóintézetének munkatársa, a kutatás vezetője.

1300 egészséges 75 év feletti nő adatát dolgozták fel, akiket öt éven keresztül figyeltek. Az időszak végére az alanyok 15 százalékánál alakult ki az elbutulás súlyosabb, 24 százalékánál pedig valamilyen enyhébb formája. A rendszertelen napirendű, kevésbé aktív vagy mozgásukat délutánra időzítő nők 80 százalékkal nagyobb eséllyel váltak érintetté. "Tudomásunk szerint ez a felfedezés az első, amely ilyen szoros kapcsolatot mutat ki e dolgok között" - mondta el Tranah. Az okok még nem tisztázottak. A napi ritmusba való beleavatkozás talán közvetlenül van hatással az elbutulásra, míg az aktivitás lanyhulása egyfajta jel lehet, hogy változások indultak meg az agyban. "Ha megtaláljuk a konkrét okokat, megnyílhat a lehetőség, hogy kezeléssel késleltessük vagy lassítsuk a folyamatot" - reméli a kutató.

2011.12.27 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Gyógynövények

Ételeink - gyógyszereink

Néhány gyógyszer szedésénél az orvos vagy a gyógyszerész arra figyelmeztet, hogy az orvosságot éhgyomorra, 1 vagy 2 órával az étkezés előtt vegyük be. Máskor pedig épp fordítva: a pirulákat sokszor étkezés közben, vagy étkezést követően kell lenyelni.

tovább


Szponzorált hirdetések