Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Elpusztultak a rákos sejtek az ausztrál lóbabtól

kategória: Daganatos betegségek, Táplálkozás

Az ausztrál Charles Sturt Egyetem kutatói rákmegelőző és rákpusztító tulajdonságot fedeztek fel egy Ausztráliában őshonos lóbabfajta kivonatában. A növényi kivonat a kutatók szerint hatásos lehet továbbá a magas vérnyomás kezelésében és az egészséges testsúly megtartásában is.

Siem Siah, a Charles Sturt Egyetem (CSU) doktorandusz hallgatója a lóbab egészségre gyakorolt kedvező hatásait vizsgáló kutatása során a lóbab két altípusának fenolos kivonatát öt különböző rákos sejten próbálta ki laboratóriumi körülmények közt, és megállapította, hogy a rákos sejtek pusztulási aránya mind az öt esetben felgyorsult.


"Tisztában vagyunk vele, hogy az antioxidánsoknak rákellenes tulajdonságaik is vannak, ezért most megpróbáljuk részletesen feltárni a hasonlóság jellegét" - mondta Dr. Chris Blanchard. Megfigyelték, hogy a rákos sejtek sokszorozódása jelentős mértékben lecsökkent a lóbabkivonat hatására. A kísérlet során egy olyan mechanizmust is megfigyelhettek a kutatók, melynek köszönhetően jobban megismerhetővé válhat a rákos sejtek burjánzásának folyamata, mondta Dr. Jennifer Wood, a CSU vegyész kutatója.

"Normális esetben az egészséges sejtek arra van beprogramozva, hogy szaporodjanak, növekedjenek és elpusztuljanak, azonban a rákos sejtek ellenállnak a programozott sejthalál folyamatának, és a túlburjánzás következtében tumorok alakulnak ki. A jelek szerint a lóbab kivonata éppen ezt a folyamatot állítja helyre a rákos sejtek esetében" - magyarázta a jelenséget Dr. Wood.

A tanulmány részleteit a British Journal of Nutrition című orvosi szakfolyóirat legújabb számában publikálták.

Animáció: HáziPatika.com

2012.10.22 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

50plusz.hu Fórum

Tippek:

Szent-Györgyi Albert napi tíz gramm feletti C-vitamin bevitelét sem tartotta túlzottnak. Szerinte a C-vitamint a sóhoz hasonlóan kellene árusítani.


Szponzorált hirdetések