Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Létszám: hétmilliárd!

kategória: Öregedés

Mindössze 12 évvel azután, hogy hatmilliárdan lettünk, az emberiség ebben a hónapban eléri a hétmilliárdos lélekszámot. A világ népessége továbbra is gyorsan nő, évente körülbelül 75 millióval többen születnek, mint ahányan meghalnak. Ha a világ népessége a XXI. század folyamán nem stabilizálódik, keserves sors várhat az emberiségre.

A népességnövekedés súlyos terheket ró a már amúgy is környezeti katasztrófával küzdő bolygóra. Egyre bonyolultabb ellátni a hétmilliárd embert élelmiszerrel, fedéllel és energiával. A világ mezőgazdasági rendszerei amúgy is veszélyesen túlterheltek. Az esőerdőket kiirtják az új termőföldek kialakítása kedvéért, az öntözéshez használt talajvíz kimerülőben van, a mezőgazdasági termelésből származó üvegházgázok jelentősen hozzájárulnak a globális éghajlatváltozáshoz, a növényvédő szerek mérgezik a vizeket, és számtalan faj került veszélybe élőhelye elfoglalása vagy elpusztítása következtében.

A gazdasági problémák hasonlóan súlyosak. A népességnövekedés a világ legszegényebb országaiban a leggyorsabb, éppen ott, ahol az ökológiai helyzet a legtörékenyebb. A szegény társadalmakban többnyire magas a gyermekkori halandóság, a lányok fiatalon férjhez mennek, a születésszabályozási módszerek pedig nem elérhetőek, vagy megfizethetetlenek. A szegény családokba születő hat-nyolc gyermek általában élethosszig tartó nyomorra van ítélve. Ezekben az országokban a kormány képtelen lépést tartani a szükségletekkel, nem tud elegendő iskolát, kórházat és infrastruktúrát fenntartani.

Fenn lehet tartani a fejlődést egy ennyire túlzsúfolt bolygón? Először is a mezőgazdaság, az energetika, az ipar, a közlekedés és az építőipar technikáinak gyökeres megváltoztatására lenne szükség, hogy a lehető legkisebb terhet rójuk a környezetünkre. A második kulcsfontosságú tényező a világ népességének stabilizálása. Ez a gazdagabb és a közepes jövedelmű országokban már zajlik, a családok többsége egy vagy két gyermeket vállal. A szegényebb országokban pedig azáltal lehetne önkéntes módon korlátozni a termékenységet, hogy a lányokat hosszabb ideig az iskolapadban tartanák, biztosítanák a gyermekek túlélését, és elérhetővé tennék az egész népességnek a modern családtervezés módszereit és a fogamzásgátlást.

2011.11.01 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

50plusz.hu Fórum

Tippek:

A piaci és főként haza zöldségek frissebbek, ezért nagyobb vitamintartalmuk. Ha nyugdíjas, kihasználhatja a délelőtött, a piac általában szerdán délelőtt a legolcsóbb.


Szponzorált hirdetések