Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Létszám: hétmilliárd!

kategória: Öregedés

Mindössze 12 évvel azután, hogy hatmilliárdan lettünk, az emberiség ebben a hónapban eléri a hétmilliárdos lélekszámot. A világ népessége továbbra is gyorsan nő, évente körülbelül 75 millióval többen születnek, mint ahányan meghalnak. Ha a világ népessége a XXI. század folyamán nem stabilizálódik, keserves sors várhat az emberiségre.

A népességnövekedés súlyos terheket ró a már amúgy is környezeti katasztrófával küzdő bolygóra. Egyre bonyolultabb ellátni a hétmilliárd embert élelmiszerrel, fedéllel és energiával. A világ mezőgazdasági rendszerei amúgy is veszélyesen túlterheltek. Az esőerdőket kiirtják az új termőföldek kialakítása kedvéért, az öntözéshez használt talajvíz kimerülőben van, a mezőgazdasági termelésből származó üvegházgázok jelentősen hozzájárulnak a globális éghajlatváltozáshoz, a növényvédő szerek mérgezik a vizeket, és számtalan faj került veszélybe élőhelye elfoglalása vagy elpusztítása következtében.

A gazdasági problémák hasonlóan súlyosak. A népességnövekedés a világ legszegényebb országaiban a leggyorsabb, éppen ott, ahol az ökológiai helyzet a legtörékenyebb. A szegény társadalmakban többnyire magas a gyermekkori halandóság, a lányok fiatalon férjhez mennek, a születésszabályozási módszerek pedig nem elérhetőek, vagy megfizethetetlenek. A szegény családokba születő hat-nyolc gyermek általában élethosszig tartó nyomorra van ítélve. Ezekben az országokban a kormány képtelen lépést tartani a szükségletekkel, nem tud elegendő iskolát, kórházat és infrastruktúrát fenntartani.

Fenn lehet tartani a fejlődést egy ennyire túlzsúfolt bolygón? Először is a mezőgazdaság, az energetika, az ipar, a közlekedés és az építőipar technikáinak gyökeres megváltoztatására lenne szükség, hogy a lehető legkisebb terhet rójuk a környezetünkre. A második kulcsfontosságú tényező a világ népességének stabilizálása. Ez a gazdagabb és a közepes jövedelmű országokban már zajlik, a családok többsége egy vagy két gyermeket vállal. A szegényebb országokban pedig azáltal lehetne önkéntes módon korlátozni a termékenységet, hogy a lányokat hosszabb ideig az iskolapadban tartanák, biztosítanák a gyermekek túlélését, és elérhetővé tennék az egész népességnek a modern családtervezés módszereit és a fogamzásgátlást.

2011.11.01 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Táplálkozás

Étrendi tanácsok időseknek

Bár "az öregség nem betegség" mondás igaz, de azért nem árt figyelembe venni az időskorban bekövetkező élettani változásokat, amikor egészséges és tápláló étrendet szeretnénk kialakítani idős családtagjainknak vagy magunknak.

tovább

Tippek:

Hogy jó szájízzel tudjuk csökkenteni a sóbevitelt: együnk sóban-vízben főtt krumpli helyett héjában főttet, a kenyérre tegyünk sajt helyett fűszeres túrókrémet, használjunk a konzervzöldség helyett mélyhűtöttet!


Szponzorált hirdetések