Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Hát- vagy derékfájás miatt nem tud dolgozni?

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Reumatológiai problémák

"A mozgásszervi betegségek Európában több mint 40 millió dolgozót, azaz minden hatodik munkavállalót érintenek, ami a munkavégzéssel összefüggő megbetegedések felét jelenti. Az Európai Bizottság becslései szerint a mozgásszervi betegségek felelősek a három- vagy többnapos munkahelyi távolmaradások feléért, és a tartós munkaképtelenség kialakulásának 60 százalékáért" - olvasható a "Fit For Work? Munkaképes? Mozgásszervi megbetegedések és a magyar munkaerőpiac" elnevezésű rendezvény közleményében.

A Magyar Tudományos Akadémián szervezett szakmai kerekasztalon a téma hazai szakértői áttekintették a mozgásszervi betegségek európai és hazai helyzetét, valamint ismertették a témában készült azonos című tanulmányt, melyen több érdekes hazai egészségügyi adatra hívják fel a figyelmet.

2009-ben például a 45-59 éves korosztály tagjainak csaknem fele (47 százalék), panaszkodott valamilyen egészségi eredetű korlátozó tényezőre a mindennapokban, 2008-ban pedig 363 ezer embernél írtak le olyan egészségi problémát, amit a munkavégzés okozott vagy súlyosbított, közülük 61 százaléknál a panasz a csontokkal, ízületekkel vagy izmokkal volt kapcsolatos.

A mozgásszervi betegségeken belül a legnagyobb jelentőséggel bíró kórképek a gyulladásos betegségek, a D-vitamin-hiány következtében fellépő kórképek és a nem specifikus mozgásszervi betegségek, mint pl. a hát- és derékfájás vagy a felső végtagot érintő rendellenességek.

A súlyos, munkával összefüggő egészségügyi problémák közül Magyarországon igen gyakoriak a hát- és derékproblémák. Évente a magyar munkavállalók körülbelül 32 százaléka panaszkodik hátfájdalomra a munka következtében, ami az uniós átlaghoz (25 százalék) viszonyítva magasabb arányt jelent.

A mozgásszervi betegségek igen komoly társadalmi és gazdasági következményekkel járhatnak az érintett személyekre és családjaikra, visszavethetik a teljes munkaerő és egyes magyar iparágak termelőképességét, ezért is van nagy jelentősége annak, hogy a szakmai háttérbeszélgetésen megállapodás született a Munkaképes Magyarország Titkárság felállításáról. A Titkárság a következő hónapokban akciótervet dolgoz ki.

A magyarországi tanulmány magyar és angol nyelven az alábbi linken érhető el: www.fitforworkeurope.eu/research.htm

Animáció: HáziPatika.com

2010.12.03 00:02:00

forrás: HáziPatika.com


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések