Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Hasznos lehet a nikotinpótló kezelés már a dohányzás abbahagyása előtt

kategória: Dohányzás, Gyógyszerészet

A legújabb kutatások szerint hatékony lehet a nikotinpótló kezelés, ha még a dohányzás abbahagyása előtt megkezdik a leszokni vágyók.

Normális esetben a nikotinpótló kezelések (tapaszok, rágógumik, orrspray-k) alkalmazása a dohányzás abbahagyása után kezdődik. A legújabb kutatások szerint azonban magasabb a leszokási ráta azok esetében, akik már néhány héttel a dohányzás tényleges abbahagyása előtt megkezdik a pótló kezeléseket.A mostani kutatásban összesen 1100 dohányos vett részt. A leszokni vágyók fele a hagyományos módon, vagyis a dohányzás abbahagyása után kezdték meg a nikotinpótló kezeléseket, a többiek viszont már a dohányzás abbahagyását megelőző két hétben is kapták a pótlószereket.

Fél évvel később a leszokási arányt összevetve kiderült, hogy ha csak kevéssel is, de a kezelést korábban megkezdők jobban teljesítettek, azaz többen tudtak végleg lemondani a dohányzásról. Az esetlegesen fellépő mellékhatások tekintetében mindkét csoport hasonlóan teljesített, egyedül a mellkasi fájdalom volt némileg gyakoribb a kezelést korábban megkezdők körében. A nikotinpótló terápia leggyakoribb mellékhatásai a következők: fejfájás, szédülés, gyomorfájdalom, alvási problémák és gyorsabb szívverés.

A mostani kutatás a Egészségügyi Kutatási Tanács és az Új-Zélandi Szívgyógyászati Alapítvány pénzügyi hozzájárulásával jöhetett létre.

Animáció: HáziPatika.com

2010.07.09 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább


Szponzorált hirdetések