Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Kutatók a zsír védelmében

kategória: Elhízás

Az elhízás kétségtelen veszélyei ellenére egyes kutatók azt állítják, hogy a túlsúlyosság nem annyira rossz, sőt néha még hasznos is lehet. A zsírsejtekre nem ellenségként kell tekinteni, mert a zsír kulcsfontosságú szerepet játszik az energiaellátás szabályozásában és az immunrendszer támogatásában.

A manapság tűzzel-vassal irtott zsír azokban a sejtekben raktározódik, amelyek a szervezet fertőzés elleni fegyvertárához tartoznak. A fertőzés elleni harc rengeteg energiát emészt fel, amit a zsírsejtek szolgáltatnak. Ezek a zsírsejtek a szervezet fő immunközpontjai, a nyirokcsomók körül helyezkednek el a nyakban, a hónaljban és az ágyékban. Ezenkívül a zsírsejtek észlelik a bakteriális vagy vírusos fertőzéseket is, és úgy csatlakoznak a küzdelemhez, hogy gyulladást kiváltó fehérjéket termelnek, hogy a gyulladás elpusztítsa a támadókat. Valamennyi zsírra tehát mindenképpen szükségünk van ahhoz, hogy egészségesek lehessünk.

A túl sok zsír nem feltétlenül jelenti azt, hogy krónikus betegségek alakulnak ki a szervezetünkben. Keith Frayn, az Oxfordi Egyetem professzora szerint a túlsúlyos emberek közel 20 százalékában nincs jele anyagcserezavaroknak, nem magas a koleszterinszintjük, jó a vércukorszintjük és a vérnyomásuk. Ez úgy lehetséges, hogy egyes embereknek természetesen van több zsírsejtjük, mint másoknak, és ezek a zsírsejtek nagyobb tárolókapacitásúak. Krónikus betegségek akkor alakulnak ki, amikor a szervezet zsírtartalma meghaladja zsírtároló kapacitásunkat. Amikor ez megtörténik, elkezd emelkedni a zsírsavak szintje a véráramban, és a zsír egy része nem megfelelő tárolóhelyekre kerül, például a májba, a szívbe és más olyan helyekre, amelyek nem hosszú távú tárolásra szolgálnak. Ez pedig olyan immunválaszt vált ki, amely gyulladást és más közvetlenül károsító reakciókat okoz.

Kétségtelen, hogy az elhízás korai halálhoz vezet, de egy kis zsírpárna a 40-es, 50-es éveinkben inkább hozzásegít a hosszabb élethez, és egyértelműen hosszabb élethez vezet, mint a soványság - állítja Catherine Collins, egy londoni kórház vezető dietetikusa. Az enyhe pufókság a hordozott súly miatt fokozza a csontsűrűséget, és ez különösen az idősebb nők esetében segít megelőzni a törékeny csontok kialakulását. A zsír tárolhatja a vitaminokat és ásványi anyagokat is, ami idősebb korban ellensúlyozhatja az alultápláltságot. Egy több mint 600 százéves kort megért embert vizsgáló japán tanulmányból kiderült, hogy a száz évet elérők az ötvenes éveikben meglehetősen dundik voltak.

Kétfajta zsír található a testünkben, fehér és barna zsírszövet. A fehér zsír felelős a középkorúak terebélyesedéséért a barna zsír azonban segít a fogyásban. Alacsony hőmérséklet hatására kalóriát éget, eltérően a fehér zsírtól. Mindössze 50 grammnyi barna zsír napi 500 kalória elégetésére képes. De barna zsírszövet készletünk az életkor előrehaladtával csökken. Ez magyarázza többek között azt, miért híznak könnyebben az idősebbek.

Lucy Aphramor és munkatársai a Coventry Egyetemen egyenesen azt állítják, hogy az elhízott emberek feleakkora valószínűséggel halnak meg szívrohamban, mint a normál testtömeg-indexű betegek. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy más a testük kémiája, például a vérük kevésbé hajlamos a rögösödésre. A szakértők szerint ha egy kövér ember szívrohamot kap, nem feltétlenül a testsúlya tehet erről. Sokkal valószínűbb, hogy az egészségtelen étrend és a testmozgás hiánya állt a háttérben.

2011.05.18 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések