Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Az unalom kreatívvá tesz

kategória: Gondolta volna?, Pszichológia

Pszichológusok szerint segít kreativitásunk kibontakoztatásában, ha munkahelyünkön teret engedünk az álmodozásnak és gondolataink elkalandozásának. Ilyen szempontból különösen hasznosak lehetnek azok az unalmas értekezletek, melyek közben hátradőlve szabadjára engedhetjük gondolatainkat. A Central Lancashire Egyetem kutatói két tanulmányt is készítettek, melyek egyaránt azt támasztják alá, hogy az álmodozás serkenti az agy kreativitását, így az üzleti életben is hasznát vehetjük.

Amint azt dr. Sandi Mann kifejtette, sokan félnek az unalomtól, pedig unatkozás közben van esélye a gondolatainknak arra, hogy céltalanul elkalandozzanak. Dr. Mann, aki megfigyeléseiről a Brit Pszichológia Társaság Chesterben megrendezett éves konferenciáján számolt be, úgy véli, azokban a munkakörökben, melyek során sosincs lehetősége az agynak kikapcsolni, kevésbé képes hatékonyan dolgozni az ember.

Az első vizsgálat során negyven embert kértek fel arra, hogy egy viszonylag unalmas tevékenységet végezzenek, mely során 15 percen keresztül kellett számokat kimásolniuk egy telefonkönyvből. Ezután pedig azt a feladatot kapták, hogy két műanyag pohár számára minél több funkciót találjanak ki, így kiderülhetett, ki mennyire kreatív. A kontrollcsoporttal szemben, ahol az alanyok a kreatív feladat előtt nem kaptak unalmas feladatot, az utóbbi csoportban sokkal ötletesebb megoldások születtek.

Hogy megerősítsék gyanújukat, a szakemberek egy másik vizsgálatot is elvégeztek, mely során az alanyok egy részének a kreatív feladat előtt nem kimásolniuk kellett a számokat a telefonkönyvből, csupán olvasgatni. Az eredmények azt mutatták, hogy utóbbiak még kreatívabb ötletekkel álltak elő később a műanyag poharak kapcsán, mivel ők jobban unatkoztak és még több lehetőségük volt az ábrándozásra.

A fentiek alapján a szakemberek arra a következtetésre jutottak, hogy az unalom segít a kreativitás erősítésében. Ezt az is alátámasztja, hogy számos kreatív munkakörben dolgozó híres személynek volt korábban valamilyen unalmas állása.

2013.01.16 00:02:00

forrás: MedipressSzponzorált hirdetések