Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A győztesek mosolya

kategória: Fog- és szájbetegségek, Gondolta volna?

Hasonlóságok fedezhetők fel a befolyásos emberek arcvonásaiban. Ezt spanyol kutatók mutatták ki a Time magazinban évente megjelenő top százas listákon szereplő személyek fényképeinek 2006 és 2010 között végzett elemzésével. Kutatásuk eredményét a Journal of Oral Rehabilitation szaklapban tették közzé. "A világ legbefolyásosabb embereinek mosolya közös jegyeket mutatott, függetlenül a foglalkozástól és a nemtől" - számoltak be a tanulmány szerzői, a Sevillai Egyetem Fogorvostudományi Karának kutatói.

Saját kutatásuk mellett a korábbi vizsgálatokat is számításba vették, amelyek azt próbálták számszerűsíteni, hogy a mosoly mely aspektusai eredményezik a legnagyobb vonzerőt. Eredményeik segítséget nyújtanak a klinikumban dolgozó fogorvosoknak, akik pácienseik ideális mosolyának kialakításán dolgoznak.

"A legfontosabb esztétikai cél a kiegyensúlyozott mosoly kialakítása" - írják a szerzők. Ehhez figyelembe kell venni a páciens fogászati esztétikai jellemzőit, például a fog alakját, elhelyezkedését és színét, valamint a lágyszöveteket és az arc teljes harmóniáját is. Korábbi kutatásokból az is kiderült, hogy a mosoly fiziológiai módon befolyásolja más emberek vonzerejének érzékelését.

A kutatás során összesen 168 fényképet választottak ki értékelésre. Személyenként 36, tehát összesen 6048 változót elemeztek ki a mosolyokkal kapcsolatban, amelyeket a PubMed, a Cochrane és a Scopus szaklapokban megjelent szakirodalmakból gyűjtöttek összes. A 36 változót öt csoportra osztották fel, amelyek a következők voltak: a mosoly és az arc aránya, a mosoly arányai, dentális arányok, szimmetriák, valamint a mosolyt illető egyéb tulajdonságok.

A változók vizsgálata alapján kimutatták, hogy néhány statisztikailag szignifikáns eltérés figyelhető meg a befolyásos férfiak és nők mosolyában. A másik elemzésből viszont az derült ki, hogy nem figyelhető meg jelentős eltérés a mosolyban a személyek foglalkozását tekintve, vagyis számszerűsíthető hasonlóságok fedezhetők fel a különböző foglalkozású befolyásos emberek mosolyában. A kutatók azt is elmondták, hogy a mosoly vonzerejének megértésének azért van nagy jelentősége, mert "az átlagemberek többsége e kritérium alapján ítéli meg a kezelés sikerét illetve sikertelenségét".

2013.02.24 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Lélek

A lelki érem két oldala

Mi egészséges, és mi nem, ha a lelkünkről van szó? A válasz nem egyszerű. A lelki egészség és betegség között nem húzható éles határ. Meghatározza idő, hely, kultúra, és aki megmondja. Őrült vagy zseni? Normális vagy nem? Attól függ...

tovább

50plusz.hu Fórum

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések